Drink the pain away #3.

Veel dranken die we nu kennen zijn ooit ontwikkeld om allerlei kwalen te genezen. De medicinale werking moge dan nooit aangetoond zijn, de dranken werden wel populair om heel andere redenen: suiker en alcohol. De gezondheidsrisico’s die daar dan weer aan kleven waren toen overduidelijk nog niet bekend. Deze keer: Chartreuse.

Levenselixer volgens mystiek recept

In 1605 kregen de kartuizer monniken een alchemistisch manuscript in handen met daarin het recept voor een levenselixer. De monniken, die gezeteld waren in het Grande Chartreuse klooster nabij Grenoble, zijn het recept gaan maken met de bedoeling het als medicijn te gaan verkopen. Het schijnt een van de meest complexe recepten op dankgebied te zijn: aan een basis van wijn alcohol worden niet minder dan 130 kruiden, bloemen en geheime ingrediënten toegevoegd. Dit Elixer Végétal de la Grande-Chartreuse, dat 69% alcohol bevatte, werd zo lekker gevonden dat men het niet alleen als medicijn maar ook als drank ging consumeren. De monniken pasten het recept vervolgens aan zodat het iets milder werd en zo ontstond de groene chartreuse, nog steeds goed voor 55% alcohol.

Zoeter en geler

In 1838 ontwikkelden zij ook een zoetere variant die 40% alcohol bevatte en met saffraan gekleurd werd: de gele chartreuse. Tot op de dag van vandaag wordt de likeur in het Grande Chartreuse klooster gemaakt. Slechts twee monniken, Dom Benoît en broeder Jean-Jacques, kennen de namen van de 130 kruiden en planten die nodig zijn voor het maken van de chartreuse. In de kruidenkamer van het klooster worden ze door hen gedroogd, gestampt en gemixt. Vervolgens worden ze in de destilleerderij verder verwerkt waar ook alleen deze twee monniken, en een paar assistenten, toegang hebben. Na een ingewikkeld destilleerproces moet de likeur rijpen. Na enkele jaren wordt er door de monniken geproefd: alleen de monniken van Chartreuse kunnen beslissen of de kruidenlikeur klaar is om gebotteld te worden.

Magische druppel

Het oorspronkelijk Elixir Végétal wordt overigens ook nog steeds gemaakt, maar vanwege het alcoholpercentage wordt aangeraden het slechts in hele kleine hoeveelheden te nuttigen (bijvoorbeeld een paar druppels op een suikerklontje). De helende werking is inmiddels discutabel maar niets staat u in de weg om het zelf uit te proberen.

meer op de homepage

 

Tip: de Ginger Binge.

Like a virgin: het maagdelijke cola-verhaal.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

All the boys to the yard. 6 filmische milkshakes.