Mens+drank: Yvette van Boven.

Zeven vragen. Over drank, over het leven en over de prachtige combinatie daarvan. Deze keer: Yvette van Boven, nét terug van bijna een maand Japan. Ze is kok, schrijft over eten, maakt met haar man Oof Verschuren de prachtigste kookboeken, illustreert, én heeft haar eigen kookprogramma Koken met van Boven.

Hi Yvette, hoe gaat het en wat drink jij op dit moment?
‘Hi Adrie, het gaat goed! Ik ben net terug van een lange reis. Dus nog heel relaxed. Thee, ik drink de hele dag door thee. Hete thee op koude dagen, koude afgekoelde thee op warme dagen of spa of ginger ale, en dan het liefst zelfgemaakte.’

Wat dronk je vroeger (in Ierland) vaak, of welke drank roept herinneringen bij je op?
‘Hahaha, hetzelfde als hierboven. Mijn moeder maakte gemberbier met zo’n plantje. Dat heet een gingerbug. Dat stond altijd in de koelkast. De smaak was intenser, nu zouden we dat gefermenteerde limonade noemen, toen wist ik niet beter. Thee dronk ik overigens toen ook altijd. Ieren drinken sterke zwarte thee met melk, en hoewel ik niet van melk hield, dronk ik het wel in de thee. Nu niet meer trouwens. Ik houd overigens wel van échte thee: geen aardbeiensmaakjes enzo. Hartige, mooie zwarte, groene- of kruidenthee. Soms uit mijn eigen tuin: verveine, citroenmelisse of munt. Vaak ook verse gemberthee van schijfjes verse gember en citroen. Je moet een beetje afwisselen.’ 

Wat is het meest walgelijke drankje dat je ooit gedronken hebt?
‘Red Bull. Of limonade die alleen naar suiker en kleurstof smaakt en niet naar iets echts.’ 

Welke drank, buiten water en thee dus, is absoluut noodzakelijk in je leven?
‘Nou eh — met koffie sta ik op. Twee kopjes sterke zwarte koffie drink ik. Verder drink ik graag lekkere rode wijn. Ik houd van Noord-Italiaanse wijnen, en van Duitse en Bourgognes. Verder drink ik wel eens witbier als het warm is, Guinness in de kroeg —  als het er is van de tap — en negroni’s, calvados of een glas whiskey als ik fancy ben. Ik kom net terug uit Japan en mijn man Oof kookt bizar goed Japans. Door hem heb ik sake leren drinken — wat lekker is dat en wat zijn er veel verschillen te proeven. Sake is precies zo complex en interessant als wijn. Ik voeg ’m aan mijn rijtje lievelingsdranken toe.’ 

Wat zijn mooie drank-gerecht combinaties die niet voor de hand liggen maar zeer aan te raden zijn?
Thee en kaas vind ik echt heel tof. Betty Koster van L’Amuse heeft mij eens een proeverij gegeven — er ging een wereld voor me open. Per theesoort een andere kaassoort: wow. Die twee versterken elkaar op een geweldige manier. Thee maakt je maag ook rustig, zeker als je zoveel kaas eet. Ik snap die combi wel.’

Trouwens, nog eentje! Ooit at ik een risotto die bereid was met whiskey in plaats van een scheut droge witte wijn of vermout. Dat is in mijn hoofd blijven hangen als een warme herinnering: echt heel heel lekker! Ik at het bij Sander, chef van Café Modern, hij is een geweldige chef.’

Veranderen jouw drinkgewoontes naar gelang het land waar je in verblijft?
‘Nee, ik ben rotsvast in mijn drankgewoontes. In landen waar ik bovenstaande dranken niet kan drinken ga ik ze ook heel erg missen. Zelfs tot op het punt dat ik erover ga klagen. Thailand bijvoorbeeld. Daar kun je geen wijn drinken, dat mis ik dan echt, zeikerig hè, ik vind van wel. Ik drink overdag wel eens een sapje, maar niet doorlopend van die kindercocktails met een pluutje als ik uit ben of bij het eten. En na drie gewone biertjes heb ik het ook wel gezien. Ik heb echt zóveel in mijn leven geproefd — jarenlang in bars en restaurants gewerkt en geloof me: ALLES geproefd. Dit rijtje bleef er over. Dit vind ik lekker, de rest minder lekker of niet.’ 

Zijn je drinkgewoontes afhankelijk van de stemming waarin je bent, wat drink je bijvoorbeeld als je intens gelukkig bent? Of chagrijnig, als dat in jouw woordenboek voorkomt tenminste.
‘Ik hou van wijn, dat drink ik het liefst bij het eten. Als ik euforisch ben kan ik nog wel eens teveel daarvan naar binnen werken. Ja, dan heb ik wel eens een fikse kater de volgende dag, maar de reden ervan was doorgaans zo vrolijk dat ik er nooit spijt van heb. Dan moet ik maar een dagje lijden. Overigens ben ik dan een volledige dweil: ik kan totaal niet doorwerken met een kater, dus ik kien ’t wel een bietje uit. Ik kan me geen kater veroorloven op dagen dat het echt niet kan. Zo volwassen ben ik tegenwoordig. Bijna altijd.’

meer op de homepage

 

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Op pad in het land van sherry.

Mens+drank: modejournalist Bregje Lampe.

Tip: de Ginger Binge.

Gebrouwen door heftruckvrouwen.

Hoezee voor de frosé!

volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte!


 

0 Kommentare zu “Mens+drank: Yvette van Boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *