Drink the pain away #2.

Veel dranken die we nu kennen zijn ooit ontwikkeld om allerlei kwalen te genezen. De medicinale werking moge dan nooit aangetoond zijn, de dranken werden wel populair om heel andere redenen: suiker en alcohol. De gezondheidsrisico’s die daar dan weer aan kleven waren toen overduidelijk nog niet bekend. Deze keer: jenever en gin.

Borrel van Grietje

De jeneverbes wordt al sinds de Oudheid gebruikt als medicijn. Het is goed voor de longen,  spijsvertering en urinewegen en werkt ook tegen reumatische aandoeningen. In de Middeleeuwen ging men alcohol toevoegen, dat zorgde voor een verdovende werking, en zo ontstond een drankje dat tegen allerlei kwalen ingezet werd. In de zestiende eeuw werd het recept vastgelegd en werd jenever, mede door het gebruik van dure specerijen, een drankje voor de elite. Toen de Nederlandse stadhouder Willem III koning van Engeland werd nam hij de jenever mee overseas. Aangezien de Engelsen het recept maar niet goed kregen, creëerden ze een alternatief: gin. En zo kwam het alsnog goed. Jenever werd in 1918 herontdekt als medicijn bij de bestrijding, of liever gezegd verzachting, van de Spaanse griep. Grietje Hooghoudt (de oermoeder van een van de grootste jeneverproducenten) gaf haar kinderen voor het eten elk een borrel maar “die moesten ze wel staande opdrinken, want het was niet voor de gezelligheid”.

Bye bye scheurbuik

Gin werd trouwens ook ingezet als medicijn. In de koloniale tijd was scheurbuik een groot probleem door het gebrek aan vitamines op de lange vaarten. De Britse marine mixte gin met citroen en gaf dat aan de bemanning. Die zullen daar geen bezwaar tegen gemaakt hebben. En daarmee waren ze de eerste Gimlet cocktail drinkers. Ook gin-tonic ontstond als medicijn. De in India gestationeerde troepen kregen een kininedrankje tegen malaria, Indian tonic water, maar omdat dit destijds nogal bitter was werd er gin aan toegevoegd … en weer een cocktail erbij.

meer op de homepage

 

Op pad in het land van sherry.

Almanak: Almdudler.

May the herbs be with you.

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

0 Kommentare zu “Drink the pain away #2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *