Drink the pain away #1.

Veel dranken die we nu kennen zijn ooit ontwikkeld om allerlei kwalen te genezen. De medicinale werking moge dan nooit aangetoond zijn, de dranken werden wel populair om heel andere redenen: suiker en alcohol. De gezondheidsrisico’s die daar dan weer aan kleven waren toen overduidelijk nog niet bekend. Deze keer: Dr.Pepper.

De bron in de fles

Het drinken van mineraalwater vindt zijn oorsprong in het begin van de 19e eeuw in de VS, in een tijd toen mensen er heilig in geloofden dat een bad in natuurlijke mineraalbronnen een helende werking had. En als het goed is om in te baden hoe geweldig moet het dan wel niet voor je zijn als je het opdrinkt. Vooral aan het koolzuurhoudende water werden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Toen het bottelen werd uitgevonden zagen ondernemende types hun kans schoon en verkochten het gebottelde prikwater aan mensen die zelf niet naar de bron konden komen. Later, toen men wist hoe koolzuur kunstmatig toe te voegen, werd het medicijnwater wijdverbreid aan de nooddruftige man en vrouw gebracht. De stap van het toevoegen van vermeende geneeskrachtige kruiden en smaken was hierna snel gemaakt.

Op doktersrecept

In 1884 creëerde Charles Alderton de eerste frisdrank door een combinatie van smaken toe te voegen aan het water. Hij liet het voorproeven door zijn werknemer Wade Morrison, die het lekker vond, en ging het goedje verkopen in zijn winkel. Morrison, niet bepaald op zijn achterhoofd gevallen, nam als snel de totale marketing over. Hij gaf het drankje een nieuwe naam, Dr. Pepper, en zette het in de markt. Waar de naam precies vandaan komt is onduidelijk, maar het is niet geheel ondenkbaar dat het voorvoegsel Dr. bedoeld was om de medicinale werking aan te prijzen. In een krantenadvertentie in 1900 werd Dr. Pepper geroemd om zijn spijsvertering bevorderende en vitaliteit herstellende eigenschappen. Daarnaast was het natuurlijk ook gewoon “heerlijk verfrissend, gezond en verkwikkend”.

meer op de homepage

 

Michelada: het Mexicaanse Sneeuwwitje.

Cuisine S2/E2: AvoChoCoffeeMousse.

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Yoko Ono dwingt naamswijziging frisdrankmerk af.

Almanak: Guaraná Antarctica.