Afvallen? Dit was het geheim van Juliana!

Maak kennis met dé methodiek die koningin Juliana hanteerde om af te vallen. Bijkomend voordeel: de sores van het paleisleven en het leven met een overspelige schavuit–echtgenoot zijn in een oogwenk vergeten. Hier is: het sherrydieet!

Sinds Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog een weldoorvoed volk zijn geworden, zijn ze ook op zoek gegaan naar manieren om af te vallen. Want wie veel eet en weinig beweegt (TV kijken werd al snel volkssport nummer 1) wordt dik, en daar moet dan weer wat aan gedaan worden. Dus werd er vanaf de jaren 60 massaal gezocht naar diëten waarmee je snel en moeiteloos veel gewicht verliest. De hoeveelheid diëten, al dan niet werkend, zijn schier eindeloos, maar wij beperken ons, natuurlijk, tot afvallen met behulp van alcohol.

Zware Willem

Afvallen is niet uitgevonden in de 20ste eeuw, evenmin als overgewicht, alhoewel dat laatste vooral als een teken van rijkdom en vruchtbaarheid werd gezien. Tot op zekere hoogte dan. Zo schijnt Willem de Veroveraar een imposante omvang te hebben gehad. In de 11e eeuw was hij een gevierd man als koning van Engeland, maar later in zijn leven werd hij bespot om zijn ballonvormige buik.  De koning van Frankrijk vergeleek hem met een op knappen staande zwangere vrouw. Er doen zelfs verhalen de ronde dat zijn paard hem niet meer kon dragen. Willem besloot af te gaan vallen en bedacht een ingenieus dieet van alcohol, alcohol en alcohol.

Het werkte niet. Toen hij in 1087 stierf kregen enkele geestelijken de ondankbare taak hem in een, te krappe, sarcofaag te stoppen en toen ze probeerden zijn indrukwekkende buik passend te krijgen, schijnt deze te zijn ontploft. De geur die daarbij vrij kwam joeg alle gelovigen de kerk uit.

The Drinking Man’s Diet

Het alcoholdieet is daarna eigenlijk niet meer echt geprobeerd, tenminste niet dat het in de annalen van het internet is terug te vinden. Tot in 1964 het pamflet The Drinking Man’s Diet opdook, geschreven door Robert Cameron. Een dieet voor echte mannen: veel vlees, vis, kaas en drank. Met één voorwaarde: de totale koolhydraatinname moest worden beperkt tot maximaal 60 gram per dag. Dat drinken kwam uiteindelijk vooral neer op het innemen van sterke drank, hier zaten namelijk (bijna) geen koolhydraten in. Dus niet weggelegd voor de teergevoeligen onder ons. Het dieet scheen overigens wel te werken, alhoewel de hoeveelheid genuttigde alcohol weer andere problemen met zich meebracht. Robert Atkins zou later met dit koolhydraatarme dieet, in afgeslankte vorm, furore maken.

Sherry op Soestdijk

The Drinking Man’s Diet kreeg in Nederland een vrouwelijk vervolg in de jaren 70 en 80 in het sherrydieet, ook wel het Dieet van de Koningin genoemd. Het is algemeen bekend dat Koningin Juliana een groot liefhebber was van sherry, en, want ook niet de slankste, van het sherrydieet.

Ze was dus een fanatiek pleitbezorgster, zo fanatiek dat haar biografen er prachtig materiaal aan overhielden. “Lakei, doe mij nog maar een sherry”, is een bekende uitspraak of, als het bezoek protesteerde tegen de opgedrongen zoete sherry op het vroege uur: “Ik gebruik het als medicijn tegen obstipatie en om mijn gewicht in de gaten te houden. Alstublieft, nu geen gepreek. Neemt eerst eens een sigaret.”

Hoop voor de huisvrouw

Het sherrydieet was heel simpel, je at de helft van de normale maaltijden, maar elke maaltijd ging gepaard met twee glazen sherry. Tussendoor mocht je zoveel zwarte koffie drinken als je kon verdragen. Wie wil dat nou niet? Massa’s huisvrouwen volgden het voorbeeld van hun koningin, sommige om daadwerkelijk af te vallen (fat chance), maar de overgrote meerderheid zat ’s ochtends aan de sherry om het lege huisvrouwenbestaan weg te drinken. De emancipatiegolf was in de huiskamers van de doorzonwoningen nog niet echt doorgedrongen. Met de echtgenoot de hele dag weg en de kinderen op school bleef er zeeën van tijd over om te connecten met je sherry en met een eventuele, ook al zo’n verloren, buurvrouw. En sherry was geen aanslag op de huishoudpot, daarvoor hoefde je het ook al niet te laten. Werd er in 1960 nog 25.000 liter geconsumeerd, in 1972 slobberden huisvrouwen en de koningin gezamenlijk 452.000 liter weg. Slanker is er niemand van geworden en gelukkiger? Dat valt nog te bezien. Eén ding is zeker: sherry heeft tot op de dag van vandaag last van een imago dat je niemand toewenst: te zoet, zeikerig en goedkoop.

meer op de homepage

 

Op pad in het land van sherry.

Tip: de Ginger Binge.

En route met Rum-man Ruben.

Tour met ons mee op Amsterdam Cocktail Week!

Cuisine S2/E1: Root Beer Floats 18+

 

volg ons ook Facebook en mis nooit meer iets!

0 Kommentare zu “Afvallen? Dit was het geheim van Juliana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *