Willy: 6 ándere oranje dranken voor u.

Voor u geen oranjebitter dit jaar? Ga dan voor deze oranje knallers met Koningsdag. Mr.Beverage proeft vast voor. Op de gezondheid van zijne koninklijke oranje hoogheid.

Onze huidige koning had de bijnaam Prins Pils, Beatrix is naar verluidt weg van chardonnay en Juliana lijnde naar hartenlust met sherry. Allemaal dranken die qua kleur met enige fantasie iets oranjes hebben. Inhoudelijk als we zijn gingen wij louter voor uiterlijk: zes dranken in oranje verpakking. Ons panel van vijf testers-met-mening proefde echter de inhoud.

Fritz-Limo

Telg uit het Hamburgse Fritz-Kola imperium van Lorenz Hampl en Mirco Wolf Wiegert. Geroemd om de schitterende campagnes rond vielviel koffein (heeeeel veel caffeïne). Deze Limo is in tegenstelling tot Fritz-Kola cafeïnevrij en is gemaakt van 10,5% sinaasappelsap, 5% citroensap en 1,5% mandarijnensap.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Zeg dit is toch gewoon sinas.’ ‘Ja, maar geen Fanta.’ ‘Nee, en ook geen Sisi.’ ‘Het ziet er uit als Tang of dat Kroatische goedje [Cedevita, red.] een beetje vitaminebruistablet-gevoel.’ ‘Zo’n blik waarmee je sinaasappelsap kunt maken?’ ‘Ja.’ ‘Hm. Ja, maar het is wel lekker vind ik.’ ‘Maar dus echt donkerder dan Fanta of Sisi.’ ‘Meer als Duitse Fanta die is ook veel geler.’ ‘Ik proef ook veel meer sinaasappel dan ik Fanta of Sisi proef denk ik.’ ‘Maar niks voor Willem-Alexander.’ ‘Majesteitsschennis! Te gewoon voor Prins Pils.’ ‘Ja, te basic om bier te vervangen.’ ‘Niet sprekend. Geen tip voor de koning.’ ‘Voelt als jaren zeventig.’ ‘Leuk bij een garnalencocktail.’ ‘En met sigaretten in glazen op tafel.’ ‘Wel heel leuk voor de kinderen van de koning maar dan wel de jongste.’

Vimto

Frisdrank uit het Verenigd Koninkrijk naar recept uit 1908 van Noel Nichols. Vimto is gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals het sap van druiven, frambozen en zwarte bessen.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Mensen, dit lijkt op druivensap.’ ‘Of kers.’ ‘Het ruikt heel zoet.’ ‘Heel erg kers.’ ‘Extreem zoet.’ ‘Ja? Ik vind het lekker. Heel lekker.’ ‘Hier kan ook nog wat water bij.’ ‘Kersensiroop met licht koolzuur.’ ‘Homeopathisch.’ ‘Jij vindt alles naar medicijnen smaken.’ ‘Heeft ook iets bitters.’ ‘Intense smaak. Meer voor kinderen dan voor de koning.’ ‘Wel een beetje bitter dus vooral voor het oudste kind.’ ‘Amalia. De kroonprinses.’ ‘Limonade gemaakt met meer siroop dan water.’ ‘Prachtig van kleur.’ ‘Ja, maar niet oranje.’ ‘Het kán wijn zijn. Mogelijk geschikt voor een zwangere koningin die wil doen alsof ze wijn drinkt.’ ‘Is zij zwanger?’ ‘Geen idee. Maar het is niet goed voor de lijn dit.’

Vigo Kumbucha

Kombucha is een drank die ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gistculturen en is een steeds vaker geziene gast in het frisschap. Vigo Kumbucha komt uit Polen en wij kozen voor de smaak Maple. Waarom? Omdat deze zo koninklijk oranje kleurt natuurlijk.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Ik vind dit dus niet lekker.’ ‘Heel bekende geur, dat wel.’ ‘Ja! Wat is dit?’ ‘Dit ruikt ontzettend naar rozijnen.’ ‘Jaaaaa!’ ‘En het smaakt ook enorm naar zo’n pakje rozijnen van back in the days.’ ‘Ik werd op het verkeerde been gezet door de kleur.’ ‘Grappig drankje.’ ‘De meest oranje van het stel dus dat is leuk.’ ‘Geen sterk koolzuurgehalte.’ ‘Smaakt oud.’ ‘Ja?’ ‘Ik vind het echt heel lekker. Hier kun je veel van drinken. Heel bijzonder.’ ‘Interessant voor de koning vanwege het onverwachte effect. Leuk verrassend eerste drankje op de dag.’ ‘Smaakt te specifiek voor een breed publiek.’ ‘Het leukst in kleine hoeveelheden.’ ‘Slap en week.’ ‘Ik zou dit de hele dag willen drinken.’ ‘Lekker met wodka.’

Indi & Co

Dit spannende drankje komt uit El Puerto de Santa María en dat is gelegen in de Guadalquivir-vallei in de Spaanse streek Andalusië. U vraagt zich af El Puerto de Santa María, is dat niet een van de drie hoeken van de Sherry Triangle? Jazeker! Maar het blijkt dus ook de stad van Indi & Co Organic Tonic Water.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Deze is optisch het meest feestelijk.’ ‘Ja, dat kan wel zo zijn maar het is helemaal niet lekker.’ ‘Nou, het is niet super vies.’ ‘Heel bitter.’ ‘Blijft in je keel aanwezig.’ ‘Alsof je eau de toilette drinkt.’ ‘Beetje chemisch.’ ‘Tonic-achtig.’ ‘Ja, maar dit ís toch gewoon tonic.’ ‘Tonic hoort zo te zijn.’ ‘Ik vind het niet super maar ook zeker niet ellendig.’ ‘Mooi helder is het. En het lijkt visueel op champagne’. ‘Je hoeft er niet veel van te drinken om het te proeven.’ ‘Leuk voor de koning om aan te nippen — je drinkt er niet intens veel van dus je doet lang met een glas.’ ‘De hele dag zou ik er mee doen. Dus je hoeft er niet van naar de wc.’ ‘Fijn voor gin. Maar dat is tonic van nature.’

Hot Monaco

Gemberbier hebben we al uitvoerig getest maar deze huist in een oranje fles dus kan deze niet ontbreken in deze lijst. Aqua Monaco uit München heeft naast deze Hot Ginger ook een zachtere variant in een roze flesje. Maar het mag duidelijk zijn dat wij gingen voor hot.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Heel lekker.’ ‘Gember.’ ‘Beetje citroen.’ ‘Dit kun je door blijven drinken.’ ‘Mooie vervanger voor bier.’ ‘Deze heeft echt pit.’ ‘Je proeft gember maar niet te sterk.’ ‘Fris maar ook pittig.’ ‘Ja, echt een goede vervanger voor pils.’ ‘Je hebt het idee dat je een volwassen drankje drinkt.’ ‘De koning hoeft zich geen kind te voelen als hij dit drinkt.’ ‘Een tip voor Willy.’ ‘Deze is favoriet.’

Bundaberg ginger beer

Naar eigen zeggen the jewel in the crown van dranken uit het brede assortiment van de Australische producent Bundaberg Brewed Drinks. Nog een gemberbier ook — want ook deze kleurt zo mooi oranje. Houdt u niet van gemberbier, dan valt u vast voor de leuke iconic rip cap.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Dit is sowieso geschikt voor de koninklijke familie.’ ‘Instapmodelletje.’ ‘Voor de lagere adel.’‘Beetje de zwakkere variant van de vorige.’ ‘En hij heeft ook minder prik toch?’ ‘Jazeker, hij heeft minder bite. In hoeverre je dat zegt over drank weet ik niet.’ ‘Maar ik snap wat je zegt: hij mist iets.’  ‘Dichter bij bitter lemon dan gemberbier.’ ‘Bitter.’ ‘Maar ook heel erg lemon.’ ‘Minder ginger.’ ‘Niet zo veel pit en een beetje doodgeslagen.’ ‘Alsof de fles al open stond.’ ‘Heeft iets treurigs.’ ‘Laf aftreksel.’ ‘Goed voor aan het eind van de koningsdag.’ ‘Beetje neutraal.’ ‘Zwitserland. Niet vies, zeker niet vies.’

Conclusie Het testpanel tipt de koning Hot Monaco. Het meest pittige gemberbier. Voor de jongere gasten zijn de Fritz–Limo en Vimto leuk. Heeft de koning een groot gezelschap in zijn kielzog, dan kiest hij ook voor het gemberbier van Bundaberg. Door de voorproevers gekwalificeerd als ‘voor de lagere adel.’ Maar Z.K.H. Willem-Alexander moet vooral ook pils  blijven drinken. Het is tenslotte feest.

 

Afvallen? Dit was het geheim van Juliana!

Op pad in het land van sherry.

Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

Goed voor elk! Highlights uit de Nederlandse zuivelcampagne.

Sjoes en half-om: dit is feesten op z’n Limburgs.

Almanak: Rivella.

0 Kommentare zu “Willy: 6 ándere oranje dranken voor u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *