Tip: de Ginger Binge.

Zin in iets anders bij een avond Netflix binge watching? Ginger is your friend! Mr.Beverage proeft vast voor. We gaan voor stevig en kiezen voor ginger beer — het vurige familielid van ginger ale.

Puntig en pikant: de aanwezigheid van gember blijft zelden onopgemerkt. Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant en het is volslagen gezond. Het komt van pas bij reisziekte en misselijkheid, helpt bij maagklachten en is goed voor uw bovenkamer.  Naar verluidt wordt het libido er zelfs mee gestimuleerd. Redenen te over voor het vijfkoppige Mr. Beverage proefpanel om te gaan binge-proeven. En dit bingen kan gewoon op onchristelijke tijdstippen — gemberbier is namelijk doorgaans alcoholvrij.

John Crabbie & Co.

Dit gemberbier is afkomstig uit Edinburgh, Schotland. De firma John Crabbie & Co. is al actief sinds 1801 — dat is toch aardig lang. Wij proeven de variant Traditional Cloudy.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Zo mensen deze is al meteen redelijk scherp. Ook lekker scherp qua geur.’ ‘Fris en zoet.’ ‘Ja maar niet te zoet.’ ‘Nee en ook niet overdreven scherp.’ ‘Het prikt dus wel in mijn neus.’ ‘Dit is eigenlijk gewoon ontzettend lekker’. ‘Ik vind deze licht en helder.’ ‘Dit herinnert mij qua geur aan de allesreiniger die wij thuis hebben. Maar dat is dus echt lekker ruikende allesreiniger hoor.’ ‘Wát?’ ‘Ja het is gewoon zo. Misschien citroengeur?’ ‘De gember pakt je bij je ballen.’ ‘Okee too much information.’ ‘Wel spannende information.’

Luscombe

Dit gemberbier is een van de vele dranken van producent Luscombe uit het schitterende Britse graafschap Devon — het enige Britse graafschap met twee gescheiden kustlijnen! Cool als het testpanel is, test zij voor u de variant Cool Ginger Beer.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Is dit Citrosan? Niet zo fijn dit.’ ‘Aparte nasmaak.’ ‘Ja, en de smaak blijft lang hangen en ik twijfel of ik dat positief vind.’ ‘Een beetje duf is deze hè.’ ‘Plakkerig en weeïge nasmaak.’ ‘De gember is niet zo uitgesproken aanwezig.’ ‘Alsof het al een dag naast je bed heeft gestaan.’ ‘Waar die van net ruikt naar mijn schoonmaakmiddel, ruikt deze dan wel meer naar gember.’ ‘Misschien smaakt deze naar je schoonmaakmiddel?’ ‘Dat zou ik vanavond kunnen testen.’ ’Ja, doe dat. Hopelijk ben je goed verzekerd. Hoe dan ook — deze is week.’ ‘Het lijkt op iets dat aangelengd is met water.’ ‘Weinig koolzuur.’ ‘Al met al een beetje de plain choice.’

Loopuyt

From Schiedam with love! Dit gemberbier geproduceerd door P. Loopuyt & Co Distillers is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse gemberbier. Een primeur dus niet enkel voor de regio Rijnmond maar voor gans Nederland.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Deze heeft iets weg van ouzo — qua uiterlijk dan hè.’ ‘Het oogt als een opgelost aspirientje.’ ‘Vrij wit voor gemberbier maar het ruikt prachtig.’ ‘Het smaakt naar een citroenwaterijsje.’ ‘Lekkere geur en is heel fris. De gember vibe is niet echt prominent.’ ‘IJskoud is deze fantastisch in een tuin in de zomer. Als het ooit zomer wordt.’ ‘Lijkt dit niet op lychee?’ ‘Is dát het? Het doet mij meer denken aan de laatste siroop die overblijft in een citroen-ijslolly.’ ‘Wel echt een modern drankje hoor.’ ‘Het lijkt alsof dit freshly made is. Hand-crafted — niet industrieel.’ ‘Erg zoet; een beetje als Latijns-Amerikaanse dranken als Jarritos en Fernandez.’ ‘Ja, maar toch de meest chique van het gezelschap.’ ‘Dat vind ik écht niet. Hij is vooral móói omdat ie wit is, vind je dat chic dan?’ ‘Nou ja. Hij kan in ieder geval voor een cocktail doorgaan.’

Ginger Beast

Meer gemberbier uit Holland: Ginger Beast wordt gebrouwen bij De Naeckte Brouwers in Amstelveen. Leuk voor de afwisseling: deze heeft een hibiscussmaak. Geen fan van hibiscus? Het beest komt ook in Classic en Zwarte Thee. Attentie — dit gemberbier heeft een alcoholpercentage van 2,5%.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Wow dit smaakt naar aangelengde wijn.’ ‘Ruikt zoet en ruikt rood.’ ‘Is dit nou lekker of is het voornamelijk heel erg eigenaardig?’ ‘Ja, het ruikt écht naar wijn.’ ‘Behoorlijk bitter.’ ‘Wel echt anders dan de anderen.’ ‘Maar misschien is het meer een drankje voor freaks.’ ‘Hahaha.’ ‘Het doet heel erg ongezoet aan.’ ‘Heel Zuid-Europees.’ ‘Het smaakt ook wel echt naar alcohol hè.’ ‘En bitter dus.’ ‘Het heeft iets van de jaren zeventig artisjokken-drank Cynar.’ ‘Er zit veel koolzuur in en het prikt in mijn neus.’ ‘Niet ontzettend sterk van smaak.’ ‘Rosé met prik.’ ‘Instapdrankje voor een debuterende wijnliefhebber die houdt van mousserend.’

Herbal Moscow

Dit gemberbier is niet afkomstig uit Moskou maar uit Hamburg. En we schreven al eerder over Herbal Moscow en het vrolijke Matroesjka-poppetje op het blik en dat leest u hier.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Qua geur echt heel erg gember.’ ‘Ja, en smaakt ook ontzettend naar gember.’ ‘Lekker is het.’ ‘Misschien iets te zoet.’ ‘Nee, niet te zoet — juist heel lekker.’ ‘Maar iéts te zoet.’ ‘Nee, precies goed qua zoetheid.’ ‘Ik voel de gember in mijn keel.’ ‘Deze heeft veel weg van de eerste, maar voelt minder zuiver.’ ‘Ja! Maar minder fris.’ ‘Wat proeven we nog meer?’ ‘Is dat komkommer?’ ‘Bloesem?’ ‘Ja ja, dit is zeker komkommer!’ ‘Bijzonder. Elementair. Wel lekker, maar heeft geen super uitgesproken karakter.’ ‘Ik vind het wel gelaagd en ook bijzonder.’ ‘Makkelijker dan de eerste.’ ‘Iets meer een instap-gemberbier.’ ‘En ik vind dus nogmaals: iéts te zoet.’

Troost

Last but not least nog een Nederlands product. Uit de stal van de Amsterdamse brouwerij Troost: gingerbeer met citrahop. Naast gember worden beloofd: een hint kaneel en citrusvrucht.


Hoe oordeelt uw testpanel? ‘Zo, wat zie ik drijven?’ ‘Dat bezinksel stemt mij niet intens vrolijk.’ ‘Ja, maar niet zo zeuren want dat wijst wel op biologische aard.’ ‘Zoals bij troebel appelsap?’ ‘ Zoals bij troebel sap inderdaad.’ ‘Heel wrang.’ ‘Maar heel lekker.’ ‘Het meest richting bier en bitter lemon.’ ‘Dit herinnert me ook aan witbier met citroen.’ ‘Niet super uitgesproken gemberbier.’ ‘Radler-achtig.’ ‘Fijne geur maar ik vind het misschien een beetje dunnetjes.’ ‘Misschien?’ ‘Ja. Misschien.’ ‘Okee.’ ‘Heel fruitig.’ ‘Lekker.’

Conclusie Het oordeel is zonder twijfel: nummer 1. Traditional Cloudy van John Crabbie & Co. Favoriet van elk panellid. Herbal Moscow valt ook aardig in de smaak. Wat de voorproevers opvalt: alles smaakt echt totaal anders. De vierde is sowieso anders, vanwege kleur en de hibiscus-smaak, maar het blijft opvallend dat de smaken zó uiteenlopen en het ene gemberbier dus écht niet het andere is. Toen de voorproevers moesten raden welk flesje bij wel drankje hoorde was de score 3 uit 6. En daarbij was Ginger Beast Hibiscus dus een inkoppertje.

 

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Cuisine S2/E1: Root Beer Floats 18+

Thuis bij genever-genie Leonard.

Big shot!

Ciao Chinotto!

Sociale powerinfusie uit Zuid-Amerika.

0 Kommentare zu “Tip: de Ginger Binge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *