ijsland sinaasappel fanta sinas frisdrank

Almanak: Egils Appelsín.

Bent u toevallig in IJsland op zoek naar het noorderlicht, vulkanen, geisers of Björk? Drijf dan rond in een geothermisch bad met een sinaasappeldrankje van Ölgerðin Egill Skallagrímsson – Ölgerðin voor intimi.

Die ja. Om u vast enig IJslands bij te brengen: ölgerðin betekent brouwerij. En Egill Skallagrímsson is de naam van een persoon. Maar niet de naam van de oprichter. Dat was namelijk Tómas Tómasson die op 17 april 1913 de brouwerij oprichtte in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. 

Egill de antiheld

Het bedrijf werd vernoemd naar de Noorse krijger en hofdichter Egill Skallagrímson die leefde in de Vikingtijd. Egill is een belangrijke figuur in IJslandse saga’s. Deze saga’s stammen uit de middeleeuwen en beschrijven de eerste trips van de Vikingen en hoe deze weinig fijnbesnaarde lieden IJsland koloniseerden. Een ander favoriet onderwerp: romantische intriges en familievetes tussen IJslandse families. Een soort Goede Tijden, Slechte Tijden op schrift dus, maar dit is episch proza met flink wat alliteratie. Complexer en mystieker dus dan de teksten van Ludo Sanders op RTL4. Van Ludo weer naar Egill, want waar Ludo in Nederland populair is als epische slechterik, is Egill dat in IJsland als vreemde vogel en antiheld. Tómas Tómasson vernoemde zijn brouwerij dus – ondanks zijn eigen episch allitererende naam – naar een bij het volk geliefde figuur. Slim en bescheiden.

Links vreemde vogel Egill Skallagrímson, rechts Erik de Vogel als Ludo Sanders.

Vorstelijk tintje

Bescheiden was in het begin ook de productie. Tómasson ving aan in twee slaapkamers in een kelder. Hij had een brouwketel van 65 liter en de productie was aardig primitief. In 1915 vertrok Tómasson naar Kopenhagen om te leren brouwen bij de Bryggeriet Stjernen. Hij vervolgde zijn brouwersodyssee naar Duitsland waar hij plusminus twee jaar doorbracht. In 1917 was hij terug in Reykjavik en startte daar met de serieuze Ölgerðin Egill Skallagrímsson. A year to remember voor Tómasson was 1926. In dat jaar verkocht hij één miljoen flessen én bracht de Deense koning Christian X een bezoek aan IJsland. Ölgerðin kreeg toen het recht zichzelf ’koninklijke brouwerij’ te noemen. Niet mis natuurlijk.

Naast frisdrank Egils Appelsín en een reeks bieren produceert Ölgerðin Egill Skallagrímsson de schnapps Brennivín.

Sinaasappelen, schnapps en volksfeest

Naast bier begint Ölgerðin in 1930 ook met de productie van fris, door de acquisitie van de frisdrankfabrieken Síríus en Kaldá. De inventieve employee Sigurður Sveinsson kwam in 1955 op de proppen met het recept voor de oranje frisdrank Egils Appelsín. Een bestseller die tot op de dag van vandaag een vast item is in de ijskast van veel IJslanders. Nu denkt u misschien ’leuk hoor, maar ik kan wel iets sterkers gebruiken tussen de vulkanen en de geisers’. Ölgerðin heeft in dat geval ook iets voor u en wel Brennivín. Deze heldere, ongezoete IJslandse schnapps is populair als shot en wordt traditioneel gedronken tijdens het midwinter-feest Þorrablót. Bij Þorrablót hoort þorramatur (þorri’s maaltijd). Een maaltijd die bestaat uit een verzameling van wat ooit vergeten IJslandse plattelandsgerechten waren. U viert het met de IJslanders thuis (vrienden maken dus in dat geothermisch bad) of bij grotere evenementen waarbij de gehele bevolking samen aan de dis gaat. Let op: u heeft een sterke maag nodig voor deze IJslandse plattelandsmaaltijden dus houdt Egils Appelsín of beter nog Brennivín in de aanslag om alles weg te spoelen. Wilt u desondanks Þorrablót niet missen? Zorg dan dat u tijdens de oude IJslandse maand þorri in IJsland bent. En die loopt van eind januari tot eind februari. Wilt u Þorrablót mijden ga dan op enig ander moment naar IJsland. Episch wordt het hoe dan ook.

Geen lichte snacks tijdens þorramatur.

meer op de homepage

 

Te veel op? Bestrijd de kater zo.

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

Almanak: Ranja.

Gebrouwen door heftruckvrouwen.

De meest bizarre automaten van Japan.

0 Kommentare zu “Almanak: Egils Appelsín.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *