Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

De hotspot-karavaan trekt verder en deze keer komt Mr.Beverage aan in stad van Domtoren, Rietveld-Schröderhuis en Hoog Catherijne — een dorstige city guide dus voor Utrecht.


Onversneden liefde

Nieuws voor lieden die denken dat het Utrechtse centrum aan de zuidkant eindigt bij het Ledig Erf. Loop een eindje door richting het nieuwe treinstation Vaartsche Rijn en ontdek aan de Oosterkade het veelkleurige en zachtaardige Broei. De sfeer is uiterst ontspannen en huiselijk en de inrichting bestaat uit een mix van verschillende stoelen en veel hout. Verder tal van planten in terracotta potten en tal van boeken en spelletjes in een boekenkast.

Broei schenkt vanuit de open keuken direct trade cold brew koffie, de huisgemaakte ijsthee komt met rietjes van riet en het eten is vegetarisch — wel zo sympathiek voor het klimaat. Op de website van Broei staat dat de mensen bij Broei lief zijn: niets dan onversneden liefde dus aan de Oosterkade.

 


Taco’s & Tequila

Wie zich na Broei ook in een broeiïger klimaat wil wanen, gaat naar Lucy Lou. Dit duistere stukje Mexico in Utrecht is geopend sinds 2017 en aan de decoratie is zeer veel zorg besteed. Schilderingen van doodshoofden, houten tafels, tegeltjes en vooral prachtige neonverlichting die zelfs op de wc’s voor u brandt. Mr.Beverage drinkt de cocktail die Lucy’s Mezcalatie heet (Nuestra Soledad Ejutla, ananas, limoen, triple sec, agave en basilicum) en de honger wordt gestild met smakelijke taco’s, ceviche en quesadillas. Wie enkel Mexicaans wil drinken is hier aan het juiste adres, want er is keus uit niet minder dan 50 tequila’s en mezcals.

Het personeel van Lucy Lou draagt zwarte denim-jasjes met patches en borduursels. Fun fact van Denise van Lucy Lou: ’We krijgen veel complimenten over de spijkerjasjes waarin onze medewerkers bedienen. Mensen vinden ze zelfs zo flitsend dat ze er op bieden. Er was iemand die er 120 euro voor wilde neertellen.’

 


Niet in de bek

In TivoliVredenburg is Het Gegeven Paard neergestreken. Nu is de nieuwe Utrechtse muziektempel met zijn enorme vides doorkruist met roltrappen niet van nature knus en gezellig — Het Gegeven Paard doet echter aardig zijn best met pasteltinten en hout. Achter de marmeren bar staat het ruime assortiment aan boeiende dranken goed uitgelicht opgesteld in een stellage van koper, glas en nog meer marmer.

’De sfeer verandert naarmate de dag vordert: in de ochtend zien we veel flexwerkers, rond de lunch zien we een gemixt publiek van zakenlui, families en stelletjes,’ zegt Stijn van Het Gegeven Paard. ’s Avonds zijn er vaak live optredens op het open podium en verandert de sfeer naar intiem restaurant en cocktailbar. En cocktails: dat spreekt Mr.Beverage aan. Maar wat dronk onze delegatie? Welnu: een zogenaamde Horse Elyx met o.a. Absoluut Elyx, zeven jaar oude Havana Club rum, Kahlua en oranjebitter. Geserveerd in een hipster-ananas van roze metaal.

 


Aziatisch sferenpaleis

’De mensen zijn vaak verbaasd over de diversiteit en de grootte van de ruimtes hier,’ zegt assistent bedrijfsleider Sacha. ’Ik denk dat het publiek daarom ook zo divers is.’ Het interieur van Tiger Mama is ook divers en bestaat uit meerdere ruimtes met verschillende sferen. Aan de Voorstraat is er een groen gedeelte met velours stoelen en een schitterende tegelvloer. Dan is er een strakkere ruimte met hoge tafels, neon lichten en open keuken. Daarnaast nog een bar met garden picknick feel met neon en ronde hanglampen. En voorts is er de pastelroze sushikelder met een chef die de hele avond sushi maakt. Voor dat extra stukje experience.

Mr.Beverage had ook hier dorst een koos een Dark & Stormy (fris door het limoensap en puntig door het gemberbier). Omdat één drank nog geen zomer maakt (en omdat spreekwoorden steeds vrijer geïnterpreteerd worden naarmate de inname van drank toeneemt) verschijnt er ook nog een Tiger Mama Martini op tafel met vanille en passievruchtsiroop. Komt u niet voor het rijke interieur of de lekkere cocktails en is eten uitzoeken niet uw forté? Voor 27 en een halve euro krijgt u tien Aziatische gerechtjes voorgeschoteld. Voor uzelf of om te delen met uw Tiger of uw Mama.

 


Verborgen Belgisch heiligdom

Tijd voor bier! ’Onze bezoekers hebben vaak niet door dat er zo’n enorme ruimte schuilgaat achter zo’n redelijk bescheiden entree,’ zegt Tim van café Olivier. En dat is niet vreemd: van buiten is de oude kerk waarin bierwalhalla Olivier huist niet zichtbaar. In de prachtige grote ruimte is zoveel mogelijk van de kerkelijke authenticiteit behouden. Zo slaan wij gade: een sacrale altaarnis, bijbelse gewelven en een christelijk orgel. Verder donkere lambrisering, veel koper, antieke reclame-uitingen en een cafépoes die een oogje in het spreekwoordelijke zeil houdt.

En wie Belgisch bier wil zal Belgisch bier krijgen. Op de vaste tap alleen al staan Palm, Duvel, La Chouffe, Leffe Bruin, Leffe Blond, Hoegaarden en Jupiler. Daarnaast is er een schier oneindig assortiment aan bieren uit België en daarbuiten op de wisseltap en op fles. Kies verstandig want wie alles wil proberen kruipt na het drinken de kerk uit.


 

Fotografie: Annebel Eppinga


meer op de homepage

 

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Ciao Chinotto!

Op pad in het land van sherry.

Thuis bij genever-genie Leonard.

Sjoes en half-om: dit is feesten op z’n Limburgs.

nog meer op de homepage

0 Kommentare zu “Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *