Almanak: Guaraná Antarctica.

Guaranántarctica. Klinkt mogelijk als een nummer van de Nederlandse trommelband Treble (de dramatische Nederlandse songfestivalinzending van 2006). Het betreft echter frisdrank uit Brazilië gemaakt van de guaraná-plant.

Deze frisdrank (met toevoeging ’Antarctica’) is godzijdank ook beter te pruimen dan het nummer Ramaganana of Treble’s laag eindigende songfestivalnummerAmambanda. En mooi: naamgevend hoofdingrediënt bevat hoge concentraties cafeïne. De guaraná groeit net ten zuiden de evenaar in het Amazonebekken in Brazilië en wordt door de inheemse bevolking is sinds mensenheugenis ingezet als natuurlijk powersupplement. De naam is ook al eeuwenoud. Het woord guaraná is een samentrekking van guara en en komt uit de taal Guaraní. Guaraná komt van warana, dat in de Tupi-Guaraní betekent ’fruit als de ogen van de ogen van de mensen’.

Oog om oog

Een plant met kleine oogballen dus. Voer voor Amazone-sagen, -mythen en -legendes. En zo is het ook met guaraná. De Sateré-Maué-stam kent een mythe toegeschreven aan de plant. Een niet zo prachtig onderdeel daarvan is de godheid die een geliefd dorpskind doodde. Een meer welwillende god plantte het linkeroog van het kind in het bos in een poging de dorpsbewoners te troosten. Iets waarvoor je tegenwoordig politie en justitie op je nek krijgt – destijds groeide op deze plaats een groot aantal guaranà-planten. De god nam vervolgens het rechteroog van het gestorven dorpskind en plantte deze midden in het dorp. Sindsdien worden de zaden gedroogd, verpulverd tot poeder en gebruikt als hoofdbestanddeel van thee. En guaraná is sowieso ongekend populair: in meer dan 25% van de frisdranken die verkocht worden in Brazilië heeft het als hoofdbestanddeel. Wat er zoals niet terecht komt van de ogen van een door goddelijke interventie omgebracht dorpskind.

Zuidpool

Dan naar de breed verkrijgbare frisdrank Guaraná Antarctica. De drank met een milde appel-achtige smaak werd in 1921 bedacht door Pedro Baptista de Andrada voor de Companhia Antarctica Paulista uit São Paulo, bekend van het biermerk Antarctica. Via Portugal heeft Guaraná Antarctica de Europese markt betreden en is sindsdien in tal van Europese landen verkrijgbaar. Let wel: Guaraná Antarctica bevat geen extreme hoeveelheden cafeïne en is dus geen energiedrank. Daarvoor wendt u zich tot het poeder. Zo deden vermoedelijk ook de tribale percussievriendinnen van Treble – hoe anders kom je tot zulk manisch getrommel.

meer op de homepage

 

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

This is the voice of the Pfeffiboys.

0 Kommentare zu “Almanak: Guaraná Antarctica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *