Maastricht Mestreech Vasteloavend 2018 Carnaval

Sjoes en half-om: dit is feesten op z’n Limburgs.

Wilt u lekker inblenden tijdens Carnaval/Vasteloavend in het zonnige zuiden, maar bent u niet gebouwd op bier drinken van de ochtend tot de avond? Ga dan voor een van deze twee zuidelijke klassiekers. En bereid u voor met het handzame Drieledig Maastrichts Actieplan!

Belangrijk om te in acht te nemen: in Brabant viert u Carnaval en in Limburg viert u Vastelaovend (de schrijfwijze van laatstgenoemd festijn kan verschillen per Limburgse feestlocatie). En waarom? U viert Carnaval/Vasteloavend omdat u vlak vóór de periode van vasten die reikt tot aan Pasen nog een laatste keer goed wilt feesten met de andere gelovigen. De avonden voorafgaand aan het vasten dus: vastenavond; vasteloavend. Een echt katholiek motief dus. Dan nu de beverage-tips en daarna het Drieledig Maastrichts Actieplan.

Klassieker 1 • Sjoes.

Sjoes is een in Limburg en delen van Brabant voorkomende mix van pils en oud bruin. De naam sjoes is afkomstig van het Duitse Schuß dat scheut betekent. Wie Vasteloavend viert in Belgisch Limburg of Karneval in het Duitse Rijnland kan aan de bar ook terecht voor sjoes of Schuß. Gaat u thuis aan de slag: volgens de overlevering dient eerst 25% oud bruin ingeschonken te worden om het vervolgens aan te vullen met pils. Wie in Maastricht aan de bar staat zal zien dat er in de praktijk vaak een scheut aan een bijna vol glas pils wordt toegevoegd. Die 25% wordt daarbij vaak niet gehaald. Nu zijn er ook lieden die zweren bij 1/8 oud bruin dus de waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.

Klassieker 2 • Half-om.

Mocht de 25% oud bruin de enigszins bittere smaak nog niet afdoende camoufleren, ga dan voor half-om. Wat half-om is laat zich raden: half pils en half oud bruin. Wees er wel op voorbereid dat het drinken van half-om niet als ongelofelijk die-hard wordt ervaren. Half-om heeft een beetje de status van bier voor zwakke of beginnende drinkers — vergelijkbaar met het tere imago van Sneeuwwitje (pils met 7-up).

Oud bruin?

Maar wat is dan oud bruin? Nederlands oud bruin is ondergistend bier dat een vrij laag alcoholpercentage heeft van tussen de 2% (Hertog Jan en Dommelsch Oud Bruin) en 3,5% (Brand, Budels en Lindeboom Oud Bruin). Het bier is zoet tot behoorlijk zoet, omdat het na het brouwproces voorzien is van extra zoetstof. Dit werd back in the days gedaan met bier waarvan de gisting mislukt was of met zogenaamd dunbier dat werd verkregen door een tweede filtering van bierrestanten. Dit bier was in beide gevallen niet bepaald smakelijk en ook nog eens beperkt houdbaar. Door dit inferieur goedje te zoeten werd het toch drinkbaar en kon het alsnog de markt op. Tegenwoordig gaat dit anders, want nu dient verdunde pils in de regel als basis voor oud bruin. Mocht u na carnaval/vasteloavend nog een treetje hebben staan: oud bruin is ook goed in te zetten in de keuken bij het bereiden van wild.

Maastrichts Actieplan • deel 1

Let wel: in Brabant kunt u tijdens Carnaval niet overal terecht voor eerder genoemde verfijnde biermix-specialiteiten — in Limburg tijdens de Vasteloavend dus wél. Hoe moet dat dan als Hollender  in bourgondisch Mestreech (Maastricht) aan de bar? Maak uuch e tèske koffie, zet uuch en luuster (maakt u zich een kopje koffie, gaat u zitten en luister). Zorg in Maastricht dat u vanaf de zoondag (zondag) werk maakt van uw pekske (kostuum) voordat u en uw eventuele sjatsje (schatje) überhaupt de sjtroat (straat) op gaan. Houdt u qua taal aan: Mestreech is neet breid mer Mestreech dat is laank. Spreek alles langgerekt uit. Hoe langer en slepender hoe volkser.

Aangekomen in de kaffee (café, met klemtoon op de eerste lettergreep) begeeft u zich naar ’t bufèt (de bar) en vraagt u om e pèlske (een pilsje), e sjoeske (een sjoes) of in geval van een teer gestel ein haafum (één half-om). De Limburgers hebben nette meneere (manieren) dus wees gemoedelijk en niet astrant (brutaal). Sluit uw barbestelling af met estebleef (alstublieft) en gedraagt u zich niet als crappuul (uitschot). Lekker met zowel pils, sjoes als half-om zijn de diverse gefrituurde specialiteiten. Favoriet en gaar neet (helemaal niet) te missen: friet zoervleis/sajs (patat frites met Limburgs stoofvlees) bij voorkeur afkomstig vaan ein gooj friterie (van een goede snackbar — zie deel 2 voor adresjes). Lek vinger, lek doum (zeer zeer lekker). Het wordt ein groet fies.

Maastrichts Actieplan • deel 2

Voorts is er nazorg, want mogelijk zeet ger kraank (bent u ziek) of höbt ger ’ne kater (heeft u een kater). Herstel dan op deze of deze wijze, drink vitaminen en sjöd uuch e fien tas koffie op (giet een lekkere kop koffie op). Zet een kokepan (koekenpan) op de cuisinière (fornuis) en bak een ’n rits eier (een fiks aantal eieren). Lekker met een dikke snee kramiek (fijn brood met krenten). Drink een tas hinnesop (kop kippensoep) en eet een behöbbelek stök appelekouwevlaoj (flink stuk abrikozenvlaai) bij voorkeur vaan eine sjieke bekker (van een deftige bakker) want u moét nog een dag. Op zeker moment hoort u uzelf zeggen Nondedju — iech stik vaan d’n doors (jeetje-pietje — ik heb ongelofelijk dorst) en kunt u er weer sjoen (mooi) tegenaan. Sjiek is miech dat! Party-on!

Waar moet dat heen? Fies = euveral. Mocht u toch uw weg niet vinden: aan het prachtige Vrijthof ligt het oudste café van Mestreech: In den Ouden Vogelstruys. In de Platielstraat vindt u tal van cafés waaronder Café van Bommel en verderop aan het Sint Amorsplein Café Falstaff. Dat Mestreech een inclusieve stad is bewijst Café Sway waar men open minded met de bein boete hangt gedurende de Vasteloavend. Aan de noordzijde van de Markt treft u een reeks fijne cafés waaronder Café Jour de Fête en Cafe D’n Dolle Dries. Friet eten kan op tal van plekken maar Mr.Beverage loopt het wermst voor het volledige assortiment van Tuutsje vaan Teunsje aan de Wycker Brugstraat in stadsdeel Wyck. Geen zin in friet met sajs maar wel in Michelinsterren én al aanwezig in stadsdeel Wyck: Beluga in de Céramique aan Plein 1992. Geheimtipp in Wyck: Café Zondag aan de Wycker Brugstraat. Helaas alweer op weg naar het station? Stop dan nog voor een laatste pèlske bij Stadsherberg de Poshoorn.

Maastrichts Actieplan • deel 3

Om nóg daniger in het zuiden ondergedompeld te raken en om nóg meer van die schitterende taal te leren is dit deel 3 van het Maastrichts Actieplan. Zorg dat u een leefde (liefde) ontwikkelt voor walsmeziek (walsmuziek), leert meezingen met vastelaovendleedsjes (carnavalsliedjes) en vooral behendig wordt in sjoenkele (inhaken en meedeinen). Maak kennis met Maastrichts ammesatie-patruunsje (amusements-patroonheilige) en levende legende Beppie Kraft. Wereldberoemd in de hele provincie, net als haar vele hits waaronder Laot de zon in dien hart, Iech höb gedruimp venach iech waor de prinses en Zing en Lach. Ontdek tevens Frans Theunisz die zich in de kraker Ein, twie, drei, veer boe blijf dat beer zorgen maakt over de malafide aanvoer en ongelijke verdeling van bier. U hoort: een écht socialistisch lied. Ook niet te missen is Maastrichts fenomeen Fabrizio met De Körk, Bel Lando, Kokosshampoo en Hotel Ordinairo. Of sjoenkel mee op de hit Unne wals mèt Maria — en ’t leefs in ’t duuster van Fietsefreem.

Tot slot is het onvertaalde devies: begaojt uuch want ’t leeve is un fies! Lekker danse en fieste en neet grawwele — gaot geer aanders moojer mer beziebele. Adie!

Loert geer estebleef ouch eins op euze homepage:
Slivvenier zal uuch dat loene.

Loert geer estebleef ouch eins op euze homepage:
Slivvenier zal uuch dat loene.

Te veel op? Bestrijd de kater zo.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

mr.b cuisine nº 3: Herstel.

0 Kommentare zu “Sjoes en half-om: dit is feesten op z’n Limburgs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline