Ciao Chinotto!

De lieveling van de Italiaanse stad Savona: de kleine citrusvrucht chinotto.

Er stonden niet altijd chinottobomen in de overigens behoorlijk schitterende Italiaanse regio Ligurië. Een zeevaarder kwam rond 1500 terug van een rondreisje China en had een boom mee aan boord. Deze chinotto-boom (Citrus myrtifolia) deed het uiterst goed aan de Italiaanse rivièra. Tegenwoordig zijn de bomen overal in Ligurië te zien maar ze komen het meest voor in de provincie Savona. De vrucht van de chinottoboom lijkt op een klein sinaasappeltje. Recreatief plukken en opeten is af te raden omdat de chinotto ongekend bitter smaakt. Konfijten is noodzakelijk om iets te doen met de vruchten.

Italiaans mysterie

Wie precies de uitvinder van de gelijknamige drank is, lijkt een mysterie. Er zijn claims dat chinotto werd uitgevonden door mineraalwaterproducent San Pellegrino, maar andere verhalen gaan terug naar de firma Neri in Capranica, ongeveer 60 kilometer boven Rome. Ook is er een theorie dat de formule van chinotto werd bedacht door een heerschap genaamd Emilio Rigamonti in het laboratorium van Constantino Rigamonti. Dat klinkt als familie maar of dat echt zo is, is voor auteur dezes een mysterie binnen dit mysterie. Deze Constantino werd later president van waterproducent Recoara. Het verhaal is dat de formule aan het eind van WOII door Emilio te koop werd aangeboden aan de firma’s Neri én Recoaro. San Pellegrino wist de formule een jaar later te kopiëren. Maar alles is dus: speculatie. 

Come-back

Terug naar de productie en meer bepaald naar het konfijten. Dat konfijten is een aardig bewerkelijk en vooral tijdrovend proces en het aantal bedrijven dat zich bezighield met bereiding van chinotto werd kleiner en kleiner. De frisdrank heeft bovendien een vrij specifieke bittere smaak en raakte ook langzamerhand in de vergetelheid.  In het jaar 2004 werd chinotto door de stichting Slow Food van de ondergang gered door te investeren in behoud, bescherming en promotie van de productie. Sindsdien wint de drank aan populariteit – langzaam maar zeker ook buiten Italië. En dat is hartstikke leuk, want de smaak is uniek en prachtige boomgaarden met bloesembomen worden behouden. Volgens producent San Pellegrino is chinotto een ’echt colt-drankje’ en is het lekker bij Italiaanse gerechten als puntarelle met ansjovis of gefrituurde vis. Chinotto drinken dus en u bent perfetto bezig.

meer op de homepage

 

Yoko Ono dwingt naamswijziging frisdrankmerk af.

Gebrouwen door heftruckvrouwen.

De meest bizarre automaten van Japan.

0 Kommentare zu “Ciao Chinotto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *