Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Eindhoven is niet enkel de stad van gloeilamp, compact disk en PSV. Want het is tegenwoordig geweldig beverages drinken in de grootste stad onder de rivieren. Mr.Beverage deelt vijf kei gezellige lievelingsplekken.

De grootste concentratie van interessante Eindhovense adressen bevindt zich in de wijk Strijp-S. Deze wijk ligt noordwestelijk van het centrum en was een van de drie grote industriewijken van elektronicaconcern Philips in stadsdeel Strijp. Een prachtig stuk Brabants industrieel erfgoed waar Eindhoven trots op is. De historische Philips-gronden vormen tegenwoordig het creatieve en culturele epicentrum van de stad. 


Supermarkt 2.0


Het eerste adres op Strijp-S is Onder de Leidingstraat, gevestigd in Gebouw Anton (niet naar Anton Geesink of Anton Mussert maar naar Anton Philips). Hier kan ontbeten en geluncht worden. In het assortiment: vele sappen (waaronder het puntige drankje met sinaasappel, mango, gember en wortel dat Mr.Beverage dronk), salades (couscous, gegrilde paprika, rode biet, pompoen, regenboogquinoa en meer), vegantaartjes en reeksen aan boeiende broodjes (geitenkaas met home made witte uienchutney met rozijnen en walnoten of pastinaakspread met rozemarijn, geroosterde aubergine, spinazie en huisgemaakte Spaanse-peper olie).

Maar er is méér: want Onder de Leidingstraat is ook mini bio-supermarkt. Wat hier in te slaan? Welnu: de lokale Franke’s limonade, Bammetjesbier en wijnen van No House Wine en De Betere Wijn. Van deze laatste wordt per verkochte fles een eurootje gedoneerd aan de stichting I Love Beeing. Zo helpt de Eindhovenaar al wijn drinkend de bijen een handje. Verder verkrijgbaar: take-out maaltijden als bloemkoolcurry met kikkererwten en jasmijnrijst en stampot met (steeds minder) vergeten groenten.

 


De werkplaats in


Het grote atelier van meubelontwerper Piet Hein Eek is gevestigd in een oude fabriek van Philips in de wijk Strijp-R. Strijp-R was na Strijp-S en Strijp-T het derde bedrijventerrein dat door Philips werd ontwikkeld. Strijp-I was de volgende geweest maar zover is het niet gekomen. Piet Hein Eek zit sinds 2010 in Eindhoven en in het complex waarin hij huist zit naast de enorme werkplaats een winkel en een fijn restaurant.

Dit restaurant is ingericht in stijl van Eek. Dit betekent dus: nieuw meubilair gemaakt van sloophout. ’Het servies doet veel mensen denken aan hun opa en oma,’ zegt restaurantmanager Sanne. En zo is het. Een pracht plek dus om te bezoeken en de geserveerde dishes and beverages zijn nog biologisch en diervriendelijk ook. Een regelrechte hit volgens onze delegatie: de salade met gemarineerde rode kool, ingemaakte radijsjes, radijsscheuten, kikkererwten en kerriekomkommer, cashewnoten en tahini-vinaigrette. Go Piet!

 


Van alle markten thuis


Het fenomeen foodhall is al sinds jaar en dag een hit in landen als Spanje en verovert sinds enkele jaren ook Nederland. Ook in het centrum van Eindhoven kan nabij de roemruchte uitgaansstraat Stratumseind sinds 2017 gestruind worden langs indoor-standjes met voedsel uit alle windstreken. Gekookt wordt er bij Down Town Gourmet Market door niet minder dan ‘premier artisanal food purveyors’ die samen voorzien in een divers aanbod aan snelle kleine gerechten.

Wat is er dan zoal te halen daaro? Onder andere streetfood uit Afghanistan, artisanale bitterballen, sushi en sashimi, taco’s, Turkse specialiteiten, Baskische pintxos en fancy hotdogs. En ook: cocktails, lekkere ijsjes van Kees en koffie met vanille of chocolade in hoge glazen.

 


All we hear is Radio Royaal


Van de mensen achter de Amsterdamse favorieten Hotel de Goudfazant (geen hotel) en Café Modern vinden we in wat ooit een grote Philips-machinekamer was Radio Royaal. Een geweldige grote en lichte ruimte waaraan niet te veel is aangepast. Wel aanwezig: prachtige relikwieën uit andere tijden als oude lichtbakken, badmintonrackets en allerhande meubels. Past in wat door culinair recensent Hiske Verspille van Het Parool werd getypeerd als Nouveau Ruig. Dat wil zeggen: no nonsense en geen geleitjes, schuimpjes en moleculair gefröbel op het bord.

Geen culinaire flauwe onzin dus en bij zowel Hotel de Goudfazant, Café Modern en dus Radio Royaal gaat dit gepaard met een industrieel decor met ongeforceerde stijlgrapjes hier en daar. Een categorie die tegenwoordig veel wordt nagebootst – Radio Royaal hoort echter bij De Oorspronkelijken! We drinken Orangina en nineties-favoriet Dr. Pepper (waar staat dát nou nog op de kaart?) en op het menu staan onder andere oesters, kip van het spit, roodbaars en klassieker Omelet Sibérienne. Uit de kunst! En hadden we thuis maar zon vloer.

 


Miami in Brabant


In Gebouw Gerard (niet naar Gerard Cox of God verhoede Gerard Joling maar naar Gerard Philips) op Strijp-S eindigen we bij Wynwood van de chefs Eveline Wu en Wouter van Laarhoven. De naam Wynwood is afkomstig van het gelijknamige arty district in Miami – een gebied dat volgens de eigenaren veel overeenkomsten heeft met het Eindhovense industrieterrein turned cultuurdistrict Strijp-S.

Wynwood is chic maar zeker niet stijf. De inrichting is warm met donkere houten tafels, velours en veel planten en de tafels zijn prachtig opgetast met wit tafellinnen. Maar ook zeker nog aanwezig: veel beton en buizen in het zicht. En leuke privé-zitjes die uitnodigen tot het achteroverslaan van schitterende cocktails. Een stukske Miami in Eindhoven dus.


Onder de Leidingstraat Leidingstraat 45, geopend ma t/m vr 8—20u, za en zo 10—18u
Piet Hein Eek Halvemaanstraat 28, geopend di t/m zo 7—21u, ma gesloten (winkel/showroom/galerie zijn 7 dagen per week open)
Down Town Gourmet Market Smalle Haven 2—14, geopend di t/m do 12—23u, vr en za 12 t/m 0u, ma gesloten
Radio Royaal Ketelhuisplein 10, elke dag geopend 18—22u
Wynwood Torenallee 40-08, geopend di t/m za 12—21u, zo en ma gesloten


meer op de homepage

Sun’s out! De 10 beste waterkant-hotspots.

Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

Tip: de Ginger Binge.

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

En route met Rum-man Ruben.

5x Roffa’s finest: gaat hierheen in 010.

Ciao Chinotto!

De meest bizarre automaten van Japan.

volg ons Facebook en mis nooit meer iets!

 

0 Kommentare zu “Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *