Almanak: Sparletta.

Deze opfrisser heeft niets te maken met de supermarktketen Spar en ook niet met de hippe-jonge-stellen-margarine Lätta.

Deze drank uit Zuid-Afrika is op de Afrikaanse markt sinds de jaren vijftig en heeft de bijnaam ’Green Ambulance’. Een wondermooie bijnaam die niet voor niets kwam: Sparletta schijnt de tragische repercussies van een avondje de keel smeren te kunnen verlichten. Anti-kater cream soda dus: een groene ambulance. De frisdrank is dus groen en ook fris en wordt verkocht in tal van landen in het zuidelijk deel van het Afrikaanse continent. Naast Zuid-Afrika wordt het door de Coca-Cola Company ook geproduceerd in Zimbabwe.

Ons hou daarvan om cola te drink

De geschiedenis van de Coca-Cola Company in Zuid-Afrika reikt verder dan de jaren vijftig en Sparletta. Begin jaren dertig bereikt de eerste colasiroop Johannesburg. Rond deze tijd wordt Coca-Cola voor het eerst geserveerd bij een soda fountain in Kaapstad. Het Waldorf Café aan St. George Street is het eerste adres waar Coca-Cola gedronken kan worden. In 1948 krijgt Thomas Cook (niet te verwarren met de Britse ontdekkingsreiziger of de uitgestorven travellers cheques) en diens TJC Holdings het recht Coca-Cola te franchisen en begint in Nigel nabij Johannesburg een fabriek. In deze Nigel Bottling Co. start in 1949 de productie. Twee jaar later in 1952 start Thomas Cook hier met de productie van de cream soda Sparletta. Pas in 2006 wordt de TJC Holdings gekocht door Coca-Cola South Africa.

It’s not easy being green

Voor zij die niet vallen voor groene dranken: er is meer onder de Afrikaanse zon. Zo is Sparletta er sinds het begin ook als cream soda met frambozensmaak onder de naam Sparberry en verder in de smaken appel, kers, citrusvrucht-citroen, kokosnoot-ananas, cola en aardbei-vanille. Ook dieren in automobielen zijn weg van Sparletta getuige onderstaande reclame uit 1990.

meer op de homepage

 

6x fris en gemaakt in Londen.

Kers op de custardtaart.

Welcome to Paul’s jungle.

0 Kommentare zu “Almanak: Sparletta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *