De meest bizarre automaten van Japan.

Nergens zo veel vending machines op straat als in Japan. Volgens Coca-Cola zijn er vier miljoen vending machines — volgens de Japan National Tourism Board zelfs 5 1/2 miljoen. Dat betekent dus circa 1 vending machine per 23 Japanners. Niet mals.

Maar waarom zijn vending machines zo ongekend Big in Japan? Kijk eerst de epileptische animatie hieronder en koel vervolgens af met de vijf redenen waarom. Daaronder een inventarisatie van de meest opzienbarende automaat-artikelen waar u uw zuurverdiende yens aan uit kunt geven.

Fanta komt wereldwijd in tig soorten en maten. In Japan trok auteur dezes uit de automaat: Watermeloen-Fanta. Licht van kleur en comfortabel zoet. De instant hit is wat mij betreft het zuiveldrankje met vrolijk mannetje met muts. Dat wil zeggen: wanneer het zuivel is; want wat je daadwerkelijk drinkt is door het Lost in Translation-effect vaak volkomen onbekend in Japan. Leuk is dat op de achterkant van het blik ook de achterkant van het hoofd het vrolijke mannetje staat. Niet geprobeerd vanwege de obscure benaming: de sportdrank met de onheilspellende naam Pocari Sweat.

1. Feit: lage criminaliteit.

Japan kent weinig misdaad. Het aantal rovers en bandieten is er uiterst laag en volgens een crime report van de Verenigde Naties heeft Japan het laagste aantal overvallen op aarde. En volgens de Japan National Tourism Organization vallen automaten zelden ten prooi aan vandalisme. Dit ondanks dat ze vaak staan in donkere stegen of op volslagen afgelegen locaties op het platteland.


2. Move over verkoopmedewerker.

Japan is notorious voor de lage geboorte- en hoge vergrijzingscijfers. Iets dat terug te zien is in hoge arbeidskosten. In een automaat zit namelijk – het is echt waar – geen verkoopmedewerker. Wel gezien: Japanners die zich verkleden als vending machine. Handig, want voor het geval u net wél in een hinderlaag verstrikt raakt ontwierp ontwerpster Aya Tsukioka dit automaat-verkleedpak.


3. Sky-high bevolkingsdichtheid en dito huizenprijzen.

In Japan wonen 127 miljoen mensen op een aardig kleine oppervlakte. De bevolkingsdichtheid is er met 334,6 mensen per vierkante kilometer kleiner dan in Nederland (411,3 per km²), echter Japan bestaat voor circa twee derde uit fabelachtige bergachtige landschappen. Liefst 93% van de Japanners woont op een kluitje in de stad. Tokyo heeft bijvoorbeeld een dichtheid van 5920 inwoners per km². Huizenprijzen zijn hierdoor aardig hoog en huizen relatief klein. Geen plek dus voor enorme voorraadkamers in huis. En voor de levensmiddelenindustrie is verkoop via een netwerk van automaten vaak aantrekkelijker dan via winkels. Meer revenue per vierkante meter dus.


4. Automation fascination.

Japanners zijn weg van robots en zijn gecharmeerd van alles dat geautomatiseerd is. Als het geautomatiseerd kan, dan zal het geautomatiseerd gaan. Wie ooit in Japan was zal de volautomatische toiletten met uiteenlopende was- en föhnprogramma’s niet licht vergeten.


5. Intens bizarre handelswaar.

In de meeste automaten zit frisdrank. In alle soorten en in alle maten. Goed ook om te weten dat ijsthee in deze automaten ook vaak echt gekoelde zwarte thee is. Dus niet gezoet met een westers smaakje. Fun fact: op menig Japanse straathoek ontmoet u Tommy Lee Jones, die het gezicht is van ijskoffie-merk Boss. Een dag zonder Tommy Lee Jones is in Japan een dag niet buiten geweest. Maar het blijft dus niet bij dranken. Zie hieronder wat er zoal meer uit de automaat getrokken kan worden.


Onnavolgbaar en onmisbaar: de hondenpruik

Mineraal ijs in zak

Stropdassen maar ook batterijen

Kreeft uit de Submarine Catcher

Voorgesneden appeltjes voor de dorst

Hete noodle soup

Adembenemende bloemstukken

Diverse genres rijst

Een boek voor een literair moment

Krab in plastic

Brood in blik

Verscheidene soorten curry

Verse sla voor uw konijn of voor in uw slaatje.

Een rijk assortiment aan enveloppen

Flying fish soup per fles

Frietjes en andere gefrituurde waren

Slipjes (vaak ook al gedragen – echt waar)

Paraplu’s in geval van regen

Krokante automaat-tosti’s

Angstaanjagende insecten en zijn dat borrelnootjes op links?

Zakken met bananen

Hamburgers om uw vingers bij af te likken

Kakelverse eitjes in een netje

meer op de homepage

 

Michelada: het Mexicaanse Sneeuwwitje.

Charles Wilps cola-controverse.

Mile High Jetsetcocktail.

0 Kommentare zu “De meest bizarre automaten van Japan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *