Doorzakken met Charles Bukowski.

Elke zichzelf respecterende wereldstad heeft er één: een bar die vernoemd is naar Bukowski. En dat is ook niet zo vreemd gezien de kleurrijke levenswandel van ’s werelds beroemdste alcoholist.

Geruite blazer van wol, Paul Smith, €900 — Tank top van katoen, Ermenegildo Zegna, €40 — Katoenen button-down overhemd, Balenciaga, €395 — Corduroy pantalon van stretch-katoen, Bottega Veneta, €390 — Pilsner Schultenbräu, 0,5 l via Aldi €0,49 — Sigaretten Caballero ’Plain’, per slof, via Albert Heijn, €67,20 — Wijn Côtes du Rhône AOP 2014, 37,5 cl, via Lidl €1,99 — Shearling-lined leren laarzen, Berluti, €1990

Charles Bukowski (1920 – 1994) heeft een indrukwekkend oeuvre van gedichten en romans nagelaten waar alcohol, seks en cynisme de pijlers van vormen. Meestal autobiografisch, gaat zijn werk vooral over de zelfkant van de samenleving, waar kleine criminelen, goedkope hoeren, gokkers en verschoppelingen elkaar vinden. Altijd geplaagd door geldgebrek en altijd op zoek naar de volgende fles. Dankzij deze rauwe thematiek is hij uitgegroeid tot een ware cultfiguur. Maar ook het feit dat hij grossierde in fijne spreuken die op een tegeltje niet zouden misstaan, heeft zijn cultstatus geen kwaad gedaan. “Bijna iedereen wordt geboren als een genie en begraven als een idioot”, “Hoe meer je in onzin gelooft, hoe sneller je ervan af bent”, of deze, en dan hou ik ermee op:  “Als je iets slechts overkomt, drink je om te vergeten. Gebeurt er iets goeds, dan drink je om dat te vieren. En als er niets gebeurt, drink je zodat er iets gebeurt”.

The ultimate glory

Er doen verschillende verhalen de ronde over wat hij nou het allerliefste dronk. Maar zoals hij zelf graag zei: “The ultimate glory is to get drunk and drunker”. Met andere woorden, het doel heiligt de middelen. In zijn arme jaren dronk hij vooral Schlitz-bier, een Amerikaans biermerk van een immigrant die, net als Bukowski, oorspronkelijk uit Duitsland kwam. Toen de eerste royalties binnenkwamen, schakelde hij over op rode wijn en whisky. Vooral wijn werd Bukowski’s fav schrijfbroeder, omdat je daar veel van kunt drinken en toch relatief sane blijft. Volgens hem dan. Gezien zijn productiviteit zou je hem bijna gaan geloven.

Poesjes

In zijn van cynisme en drank doordrenkte leven had hij één enorme soft spot die hem tot grote lyrische hoogte dreef: katten. Hij beschouwde ze als unieke krachten van de natuur, ongrijpbare vertegenwoordigers van schoonheid en liefde. Hij schreef er een boek vol bespiegelingen over, waarmee hij zijn lezers zicht gaf op een totaal andere Bukowski. Maar drank was en bleef de grote motor. Punt.

Zoals men op grond van zijn levensloop misschien zou verwachten is het einde van het verhaal helaas niet groots en meeslepend – al is het een wonder dat de man 74 jaar oud is geworden. In 1994 overlijdt hij ‘gewoon’ aan leukemie. Zijn allerlaatste tegeltje was meteen ook zijn grafsteen en laat niets aan de verbeelding over: “Don’t try”.

De paden op — de lanen in

Voor het echte Bukowski gevoel kun je eigenlijk naar elke bruine kroeg en je daar vol laten lopen, maar voor de meer verfijnde cocktails, goede gins en whiskys bezoeke men toch een échte Bukowski bar, zoals die bijvoorbeeld in Amsterdam (Bar Bukowski). Maar je kunt desgewenst ook terecht in Londen (Bukowski Grill, waar je meteen ook een bodem legt), Berlijn (Blue Bird, naar een gedicht van Bukowski), Sao Paulo, Rio de Janeiro, RomeBratislava, Kiev, Odessa (Bar Bukowski of Bukowski Bar) of, iets dichter bij huis, Antwerpen (Café Bukowski, voor de literaire insteek). Geniet. Maar drink met mate.

meer op de homepage

 

En route met Rum-man Ruben.

Liquid soundtrack: Cola.

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

May the herbs be with you.

0 Kommentare zu “Doorzakken met Charles Bukowski.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *