Het is kerst: cola op tafel!

Al in de jaren twintig dook de kerstman op in reclames van Coca-Cola. Op zichzelf al bijzonder, want kersttijd is bij uitstek de periode geassocieerd met warme dranken. Of drinkt u ijskoude cola op de kerstmarkt? Daarom. Tijdens het kerstdiner wordt vermoedelijk ook niet vaak gevraagd naar een glaasje cola. Toch is kerst zonder stoet een extatisch verlichte colatrucks op televisie ondenkbaar.

Maar waar komt de onderhoudende kerstfiguur met baard dan vandaan? Hij lijkt niet op Jezus. Om wie het natuurlijk eigenlijk allemaal te doen is. En ook niet op andere betrokkenen bij de geboorte van de messias zoals daar zijn ezels, ossen en wijzen. De uitvinding van het globally bekende vrijgevige heerschap wordt vaak toegeschreven aan Atlanta’s bekendste bedrijf: Coca-Cola. Echter het colaconcern uit Atlanta nuanceert the invention of Santa Claus

Inventing Santa

Zij beweren namelijk voornamelijk gestalte te hebben gegeven aan de figuur kerstman.In 1931 the company began placing Coca-Cola ads in popular magazines. Archie Lee, the D’Arcy Advertising Agency executive working with The Coca-Cola Company, wanted the campaign to show a wholesome Santa who was both realistic and symbolic. So Coca-Cola commissioned Michigan-born illustrator Haddon Sundblom to develop advertising images using Santa Claus — showing Santa himself, not a man dressed as Santa.’ Sundblom baseerde zich hiervoor op de humane, plompe en gemoedelijke Santa opgevoerd in het gedicht A Visit From St. Nicholas van Clement Clark Moore uit 1822. Deze vriendelijke vriend in roodkleurig pak debuteerde in advertenties in The Saturday Evening Post in 1931.

Van huiveringwekkende freak naar bolle gezelligerd

Vóór 1931 was de kerstman volgens Coca-Cola telkens anders. Soms als tengere elf, soms huiveringwekkende engerd – en ook niet in het tegenwoordige bekende rood. De definitieve zó-ziet-die-man-eruit-claim door Coca-Cola lijkt echter niet echt juist. Er is ouder materiaal waarop Santa al rond en gezellig was. De kerstman-norm lijkt wel door het colaconcern gezet. Dat lukt ook wel met de reclamebudgetten van de frisdrankgigant: tegenwoordig een slordige 3 miljard dollar per jaar. Hoeveel daarvan exact naar de kerstcampagne met blije mensen en glinsterende vrachtwagens gaan laat het bedrijf overigens niet los.

Lang vóór de Me Too-discussie.

 

Joelende kinderen en Hollandse wintertaferelen

Toch was de figuur Santa Claus niet altijd te zien in de tv-commercials. Dit geldt eveneens voor de karavaan vrachtwagens die sinds mensenheugenis gemeengoed lijkt. Mr.Beverage maakte een overzicht van de cola-kerst door de jaren heen.

50s

Een eeuwigdurende uitleg over het belang van cola met kerst.

1958

Gezelligheid in de woning. Met visite via de schoorsteen.

1958

Nog een keer 1958 maar nu met pocket-sized Santa voor op de kersttafel.

1961

Nog steeds een langdurige relaas, deze keer van actrice Connie Clausen.

1975

De kerstvariant van de Id Like to Teach the World to Sing’-commercial uit de 70s.
Ziet iemand Santa?

1980

Met Disney-figuren en zingende mensen. Echter waar is Santa Claus?

1986

80s-kindertjes op schoot bij de kerstman.

1988

Andermaal Disney-figuren eind jaren tachtig.

1992

Nog geen truck maar wel autopech.

1995

Daar is ie: de vrachtwagen.

1999

Vier jaar later rijdt de truck nog altijd.

2001

In het nieuwe millennium kwam de door Sundblom in 1963 geschilderde kerstman tot leven. Academy Award-winner Alexandre Petrov animeerde Santa.

2007

En in 2007 bestaat de hommage aan transport en logistiek nog steeds.

2008

Zonder de grote truck maar wél in wat niet anders uitgelegd kan worden als een uiterst Nederlandse setting. Schaatsen op bevroren grachten inclusief. Maar ook inclusief een aardig stevig bergmassief in de achtergrond – nieuw in onze delta. Zijn wij hier getuige van een kerstman-invasie in het land van Sinterklaas?

2010

Shake Up Christmas in 2010.

2010

Maar in 2010 rijdt de vrachtwagen ook nog rond.

2014

Geef een beetje vreugde.

2016

Dienstverlenend kind biedt helpende hand — zonder suiker.

meer op de homepage

0 Kommentare zu “Het is kerst: cola op tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *