Maar waar komt de onderhoudende kerstfiguur met baard dan vandaan? Hij lijkt niet op Jezus. Om wie het natuurlijk eigenlijk allemaal te doen is. En ook niet op andere betrokkenen bij de geboorte van de messias zoals daar zijn ezels, ossen en wijzen. De uitvinding van het globally bekende vrijgevige heerschap wordt vaak toegeschreven aan Atlanta’s bekendste bedrijf: Coca-Cola. Echter het colaconcern uit Atlanta nuanceert the invention of Santa Claus.
Inventing Santa
Zij beweren namelijk voornamelijk gestalte te hebben gegeven aan de figuur kerstman.’In 1931 the company began placing Coca-Cola ads in popular magazines. Archie Lee, the D’Arcy Advertising Agency executive working with The Coca-Cola Company, wanted the campaign to show a wholesome Santa who was both realistic and symbolic. So Coca-Cola commissioned Michigan-born illustrator Haddon Sundblom to develop advertising images using Santa Claus — showing Santa himself, not a man dressed as Santa.’ Sundblom baseerde zich hiervoor op de humane, plompe en gemoedelijke Santa opgevoerd in het gedicht A Visit From St. Nicholas van Clement Clark Moore uit 1822. Deze vriendelijke vriend in roodkleurig pak debuteerde in advertenties in The Saturday Evening Post in 1931.
Van huiveringwekkende freak naar bolle gezelligerd
Vóór 1931 was de kerstman volgens Coca-Cola telkens anders. Soms als tengere elf, soms huiveringwekkende engerd – en ook niet in het tegenwoordige bekende rood. De definitieve zó-ziet-die-man-eruit-claim door Coca-Cola lijkt echter niet echt juist. Er is ouder materiaal waarop Santa al rond en gezellig was. De kerstman-norm lijkt wel door het colaconcern gezet. Dat lukt ook wel met de reclamebudgetten van de frisdrankgigant: tegenwoordig een slordige 3 miljard dollar per jaar. Hoeveel daarvan exact naar de kerstcampagne met blije mensen en glinsterende vrachtwagens gaan laat het bedrijf overigens niet los.
Joelende kinderen en Hollandse wintertaferelen
Toch was de figuur Santa Claus niet altijd te zien in de tv-commercials. Dit geldt eveneens voor de karavaan vrachtwagens die sinds mensenheugenis gemeengoed lijkt. Mr.Beverage maakte een overzicht van de cola-kerst door de jaren heen.
50s
Een eeuwigdurende uitleg over het belang van cola met kerst.
1958
Gezelligheid in de woning. Met visite via de schoorsteen.
1958
Nog een keer 1958 maar nu met pocket-sized Santa voor op de kersttafel.
1961
Nog steeds een langdurige relaas, deze keer van actrice Connie Clausen.
1975
De kerstvariant van de ’I’d Like to Teach the World to Sing’-commercial uit de 70s.
Ziet iemand Santa?
1980
Met Disney-figuren en zingende mensen. Echter waar is Santa Claus?
1986
80s-kindertjes op schoot bij de kerstman.
1988
Andermaal Disney-figuren eind jaren tachtig.
1992
Nog geen truck maar wel autopech.
1995
Daar is ie: de vrachtwagen.
1999
Vier jaar later rijdt de truck nog altijd.
2001
In het nieuwe millennium kwam de door Sundblom in 1963 geschilderde kerstman tot leven. Academy Award-winner Alexandre Petrov animeerde Santa.
2007
En in 2007 bestaat de hommage aan transport en logistiek nog steeds.
2008
Zonder de grote truck maar wél in wat niet anders uitgelegd kan worden als een uiterst Nederlandse setting. Schaatsen op bevroren grachten inclusief. Maar ook inclusief een aardig stevig bergmassief in de achtergrond – nieuw in onze delta. Zijn wij hier getuige van een kerstman-invasie in het land van Sinterklaas?
2010
Shake Up Christmas in 2010.
2010
Maar in 2010 rijdt de vrachtwagen ook nog rond.
2014
Geef een beetje vreugde.
2016
Dienstverlenend kind biedt helpende hand — zonder suiker.
0 Kommentare zu “Het is kerst: cola op tafel!”