4 easy cocktails voor de thuiskok.

Het maken van goede en vooral lekkere cocktails lijkt nogal een gedoe. Schudden, druppeltje dit, niét roeren, kneepje dat, wél roeren: gedoe. Met deze vier tips van cocktailshaker Mees Meijer én een beetje acrobatiek van uzelf verandert u in de cocktailheld waarbij Tom Cruise verbleekt.

Thuis cocktails maken is hartstikke leuk, lekker en een goede manier om je gasten en jezelf van iets speciaals te kunnen voorzien. Het is wel belangrijk om niet helemaal onvoorbereid te werk te gaan, het hebben van een cocktailshaker is mag ik wel zeggen een vereiste. Nu is het vrij lastig om ongezien een shaker uit een bar te jatten, maar niet getreurd: de dingen zijn zeer betaalbaar. Voor minder dan tien euro koop je op internet al een shaker. Verder kun je nog denken aan een jigger en een strainer, respectievelijk bedoeld om hoeveelheden vloeistof af te meten en om ijs of andere ongewenste restjes uit je glas en in de shaker te houden.

Los geht’s!

Staat u reeds in de startblokken? Mooi! Dan laten we er verder geen gras over groeien. Ik heb een aantal cocktails geselecteerd die in mijn optiek erg goed bij de kerst passen en allen een eigen karakter hebben.

 

Hoewel deze in New York bedachte cocktail een weinig lieflijke naam heeft, is-ie niet minder lekker. Het straffe van rye whiskey wordt uitgebalanceerd door de zachte, fruitige smaken van de likeuren. Misschien dat u deze zomer gezellig Aperol Spritzen gedronken heeft in de tuin en nu geen flauw idee heeft wat u aan moet met het restant van dit knaloranje goedje? Niet getreurd, deze cocktail biedt uitkomst. Let wel: door de tabasco heeft hij een licht pittige afdronk. Mocht dat u nou niet aanspreken, dan kunt u de tabasco uiteraard weglaten.


— 40 ml rye whiskey (ik geef de voorkeur aan Bulleit)
20 ml Heering Cherry Liqueur (mag ook een andere kersenlikeur zijn)
— 
20 ml Aperol
20 ml vers citroensap
— 
5 ml suikersiroop*
1 dash tabasco
— een peer om te garneren


Deze is makkelijk. Schenk alle ingrediënten in de shaker. Vul de shaker met ruim voldoende ijs en shake tot het goed koud is. Giet alles daarna in een cocktailglas en je kunt er tegenaan.

 

De basisdrank in deze cocktail, mezcal, is net als beeldend kunstenaar Dr. Lakra afkomstig uit de Mexicaanse streek Oaxaca. De rokerigheid van deze stoere broer van tequila wordt in deze cocktail in toom gehouden door een zachte frambozenlikeur en zoete vermout. Ook hier geldt dat de tabasco weggelaten kan worden naar smaak, al raad ik dat wel ten zeerste af.


— 30 ml mezcal
— 30 ml Creme de Framboise
— 15 ml zoete vermout (bij voorkeur Cocchi Torino of Willem’s Wermoed)
— 10 ml suikersiroop*
— 20 ml citroensap
— 40 ml grapefruitsap
— 2 verse frambozen
1 dash tabasco


Doe alle ingrediënten in de shaker. U kunt ervoor kiezen om de frambozen eerst wat te pletten, al is de kans klein dat ze tijdens het shaken winnen van het ijs, dus nodig is het niet. Shake met ijs tot het geheel goed koud is en schenk uit in een cocktailglas. Garneer met een grapefruitschil.

 

Uit de Heartlands van de Verenigde Staten komt, behalve Forrest Gump en countrymuziek, ook bourbon whiskey. De op basis van maïs gedistilleerde whiskey is een stuk zachter dan zijn familieleden uit bijvoorbeeld Schotland of Ierland. Gepaard met Drambuie, een Schotse honinglikeur, een heerlijke digestiefcocktail voor bij een chocoladerijk toetje.


— 30 ml Bulleit Bourbon
30 ml Drambuie
— 1 shot espresso
— 15 ml ongeslagen room
1 theelepel kaneelpoeder
— 1 theelepel kardemompoeder
— 1 theelepel cacaopoeder


Shake de alcoholische dranken samen met de room stevig door. De room dient enigszins opgeklopt te worden. Schenk het mengsel in een koffiekopje. Zet een espresso en roer de kardemom-, kaneel- en cacaopoeder erdoorheen. Voeg de gekruide koffie toe aan de drank en room en roer het geheel nog even door. Garneer met een snufje cacaopoeder bovenop. Hartverwarmend!

 

Deze cocktail is een prachtige samenvatting van de zoete smaken van kerst. Sir Edmond gin is een met vanille geïnfuseerde Amsterdamse gin die opvallend zacht is en dikke vrienden blijkt te zijn met andere winterse smaken als peer en ahorn. Breng de herfst en winter naar uw kersttafel en verblijd uw Canadese gasten met deze maple syrup-traktatie.


— 40 ml Sir Edmond gin
— 15 ml perenlikeur (bijvoorbeeld Merlet Crème de Poire)
— 10 ml ahornsiroop
— 30 ml vers citroensap
— 1 eiwit


Moeilijk om te maken is deze Maple Pear niet. Doe alle ingrediënten met ijs in de shaker en shake tot het aluminium van de shaker beslaat van de kou binnenin. Maak hem open en gebruik de strainer om het ijs van de drank te scheiden. Doe het ijs in het glas waaruit je gaat drinken en doe de vloeistof terug in de shaker. Shake dit nog een seconde of 20 zonder ijs. Dat lijkt onzinnig, maar het rauwe eiwit dient opgeklopt te worden. Door de drank zonder ijs na te shaken krijgt het geheel een mooie, zachte textuur.


Na het shaken schenkt u met de strainer het geheel uit over het ijs. Door de strainer blijven er zo min mogelijk luchtbelletjes achter in het schuim waardoor er een mooie, egale witte schuimkraag op het drankje komt.

*Suikersiroop kunt u in de winkel kopen, Monin Sirop pur sucre de Canne bijvoorbeeld, maar u kunt het ook zeer makkelijk zelf maken. Gelijke delen kristalsuiker en kokend water roeren tot het geheel transparant is.

meer op de homepage

 

Das war einmal. De terugkeer van Ossi-Cola in Duitsland.

6x fris en gemaakt in Londen.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

 

0 Kommentare zu “4 easy cocktails voor de thuiskok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *