Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Mijn leven is een game. Ik kan oneindig ver lopen, over hekjes heen springen, snelwegen oversteken. Een stoïcijnse, verder niet communicatieve Chinese jongen zit ons op de hielen. Op rustig wandeltempo, maar toch haalt hij ons telkens maar nét niet in. Als blijkt dat we aan gans de verkeerde kant van de Las Vegas Strip zijn uitgekomen, lopen we de 10 kilometer naar ons intens treurige Hostel Cat gewoon weer terug. En dat alles met de slappe lach, onderweg met elkaar verloofd geraakt, en hé, hadden we nou onderweg toch ook nog een stukje per taxi gereisd? Zonder überhaupt nog geld te hebben?

Een van de beste feestavonden van mijn leven maakte ik mee in Las Vegas. Of maak daar maar drie van. Bovenstaande is ongetwijfeld een mix van meerdere avonden, maar wat ik wel zeker weet is dat het allemaal vooraf werd gegaan door een felgekleurd halve liter blik met de smaak Fruit Punch, Watermelon of Peach. Ik heb het over Four Loko, de drank waaraan ik en mijn reisgenoot eerder waren voorgesteld in L.A. met de tekst: Four Loko. It’ll make you go loco.


Alcoholstandaard 1 (naar Amerikaanse standaard). Een blik Four Loko staat dus gelijk aan het viervoud van al deze voorbeelden.

De ‘four’ komt van de 4 standard drinks dat een blik bevat: een Amerikaanse maat om aan te geven hoeveel alcohol er in een drankje zit. Een standaard hoeveelheid tequila is kleiner dan een standaard biertje. Maar er zit dezelfde absolute hoeveelheid alcohol in en je wordt er dus even dronken van. Four Loko bevat er dus 4.

Public health concern

Uit de zojuist gedeelde ervaringen én de al dan niet indirecte focus op dronkenschap in de NAAM van de beverage kunnen we niet anders dan concluderen: Four Loko wordt gedronken om vrij evidente redenen. De definitie volgens Urban Dictionary: “Legalized cocaine in a can.” Als in: ‘my dealer isn’t picking up.’ ‘Okay whatever we’ll just get some Four Lokos instead.’ Dat komt enerzijds door de niet laffe alcoholische levels en anderzijds door de combinatie hiervan met cafeïne, een hele hoop suiker en epische verhalen rondom gebruik.

‘My dealer isn’t picking up.’ ‘Okay whatever we’ll just get some Four Lokos instead’

 

Spring Escape madness in Cancún, Mexico op de Panama City Beach Four Loko stage.

Twee slimme Windy City-jongens

Oorspronkelijk afkomstig uit Chicago, wordt Four Loko momenteel verkocht in 49 Amerikaanse staten en 21 landen. Het was een idee van twee slimme jongens die zelf positieve ervaringen hadden met de combinatie van alcohol en cafeïne in hun studententijd. Precies door deze combi is de drank echter ook omgeven door legale, ethische en gezondheidsbezwaren – niet in de laatste plaats vanwege de marketing gericht op minderjarige drinkers.

De Universiteit van Rhode Island was de eerste die de drank verbood op de campus, als gevolg van verwondingen en blackouts na beverage-filled nights. De staat Washington volgde nadat negen studenten tussen 17 en 19 op de EHBO binnenkwamen met extreem hoge alcoholwaarden in hun bloed. Meer universiteiten, winkelketens en staten volgden. Het formele advies van de FDA, Food and Drug Administration, is dat beverages die alcohol en cafeïne combineren een public health concern zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat de cafeïne sommige indicaties van de mate van intoxicatie, maskeert. Uiteraard resulteerde het grootschalig verbieden van Four Loko in een zwarte markt, waarop de drankjes voor ongeveer 5 keer de oorspronkelijke prijs over de kop gingen. Sinds 2010 zijn cafeïne, taurine en guarana officieel als ingrediënten verwijderd, en wordt de drank in zijn nieuwe vorm op meer plekken toegestaan.

Inmiddels is de nieuwste ontwikkeling een comeback van de oorspronkelijke drank in China vorig jaar, inclusief de marketing als ‘blackout in a can’

 

Ingeblikte blackout

Inmiddels is de nieuwste ontwikkeling een comeback van de oorspronkelijke drank in China vorig jaar, inclusief de marketing als ‘blackout in a can’ – onder drinkers al bekend als shi shen jiu ofwel ‘ontmaagdingsdrank’. Zonder overmatig drankgebruik of gevaarlijke situaties te willen promoten, heb ik warme herinneringen aan deze bizarre drank. Geniet, maar drink met mate is wellicht het passende advies. Oh, en een kleine disclaimer: waar de katers nog redelijk te overzien waren op mijn 21e in Californië, waren ze een regelrechte ramp toen ik een paar jaar later weer in Amerika was en wederom naar Het Blik greep. Een regelrechte ramp.


Greta Le Blansch werkt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, waar ze verantwoordelijk is voor publiciteit en marketing.

meer op de homepage

 

Te veel op? Bestrijd de kater zo.

Het duistere begin van Fanta.

Doorzakken met Charles Bukowski.

0 Kommentare zu “Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *