Gebrouwen door heftruckvrouwen.

Het is vrijdagochtend, voor de gezusters De Heij steevast efficiëntievrije vrijdag, want met een kater van de donderdagavondborrel wanneer het zelfgebrouwen bier rijkelijk stroomt. Desalniettemin zijn Do (31) en Tessel (29) van Gebrouwen door Vrouwen vol vrolijkheid en zin om te vertellen over hun compleet uit de hand gelopen hobby: bier brouwen. De symbiotische zussen praten als één vrouw, vullen elkaar continu aan en weten achteraf vaak niet meer wie wat heeft gezegd. Een dubbelinterview waarvan je dubbel gaat zien.

In het assortiment van Gebrouwen door Vrouwen: Bloesem Blond (blond met vlierbloesem), Gember Goud (de naam zegt het), Tricky Tripel (zwaar, met veel mout), Gin Weizen (wit met ginkruiden) en Donker Wit (wit met steranijs, kaneel en kardemom). Binnenkort verschijnt er weer een nieuwe van Gebrouwen door Vrouwen, ze zijn momenteel druk in de weer met zeewier.

[De video staat een eindje naar onder]

Hoe oud waren jullie toen je je eerste biertje dronk?
Tessel: ‘Een jaar of veertien. We zaten op hockey, op die feesten hebben we echt bier leren drinken. Van wijn kreeg je hoofdpijn, van bier niet.’

Jullie voldoen niet echt aan het clichébeeld van man met baard achter een bak met hop. Wat bracht jullie aan het bier brouwen?
Do: ‘Het begon in 2013 als hobby. Ik werkte bij een IT-start-up, een collega brouwde zijn eigen bier, en dat nam hij mee op vrijdag. Het was voor mij een eyeopener dat je zulk lekker bier zelf kon maken. Van hem kreeg ik een lijst en daar ging ik mee naar de Brouwmarkt in Almere. Daar hebben ze alle spullen om zelf te brouwen, Breaking Bad in het echt.’
Tessel: ‘Ik was heel lang op reis geweest, in Australië. Toen ik terugkwam en weer gewoon ging werken bij Ahold, had ik behoefte aan een hobby waarvan ik echt blij werd. Dat werd dus dit! Ik heb voeding gestudeerd, maar daar heb ik niet veel aan bij het brouwen, behalve het scheikundige. Je moet wel snappen wat gist doet en wat er mis is gegaan als het naar zure appels ruikt.’
Do: ‘We maakten in het begin per keer 2,5 krat. Als het lekker was dronken we het op met vrienden en als het mislukt was, ging het door de gootsteen. We hebben weleens met skibrillen op die flessen staan openmaken, omdat we te veel gist hadden gebruikt. Het waren een soort bommetjes!’
Do: ‘Je bent elke keer een hele dag bezig, het is best veel werk.’
Tessel: ‘En veel wachten!’
Do: ‘Vervolgens zit het twee weken in een gistingsemmer. Dan ga je het in de flesjes stoppen, waarna je nog drie weken moet wachten tot het is uitgegist. Die Gin Weizen hebben we wel tien keer gemaakt, voordat het de juiste smaak had. Hoeveel jeneverbessen, wel of niet dry hop: je kunt zoveel keuzes maken. Maar je moet dus wel steeds vijf weken wachten om te kunnen proeven wat het resultaat is.’

We hebben weleens met skibrillen op flessen staan openmaken, omdat we te veel gist hadden gebruikt. Het waren een soort bommetjes!’

 

En hoe werd het van hobby jullie werk?
Tessel: ‘We begonnen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Daar is echt een run op, want je kunt er al terecht voor kleine hoeveelheden, max 500 liter, de volgende stap na thuisbrouwer. Er kwam steeds meer vraag, maar we moesten steeds nee zeggen. Toen kwamen we bij Lindeboom uit, in Limburg, daar moest je meteen 10.000 liter laten brouwen.’
Do: ‘Op dat moment werkten we er nog steeds allebei naast. We hadden nog niet door dat het een bedrijf aan het worden was.’
Tessel: ‘In het begin kwamen cafés zelf naar ons toe, vragen of ze ons bier mochten. Dan brachten we ze zelf een krat. Het ging zo hard: in mei 2015 schreven we ons in bij de KvK en in september gingen we naar Lindeboom.’
Do: ‘Een maand later werden we echt gek. Toen besloten we per 1 januari 2016 onze banen op te zeggen. Eindelijk tijd om na te denken bij welke kroegen wij zelf wilden staan.’
Tessel: ‘Ik vond dat wel een heel spannend moment, we hadden alle afspraken doorgeschoven naar januari. Van 1200 collega’s naar één, je zus. We doen allebei alles en we gunnen elkaar veel.’

Is er een meer de zakelijke en de ander meer de creatieve?
Tessel: ‘Nou, dat allebei niet, haha!’
Do: ‘We lijken echt heel erg op elkaar.’
Tessel: ‘Jij bent meer de creatieve.’
Do: ‘Maar we bedenken de smaken samen.’

 

Brouwen vrouwen anders dan mannen?
Do: ‘We brouwen meer met kruiden dan met hop. Daardoor is het minder bitter, maar wel bijzonder. Een soort heksen boven de pannen zijn we dan, met al die kruiden.’
Tessel: ‘We brouwen hoe we het zelf lekker vinden: we misten bijvoorbeeld ginger beer, en Bloesem Blond ontstond als vanzelf in het voorjaar.’
Do: ‘We hebben onszelf als doelgroep. De meeste mensen die ons bier drinken zijn tussen 25 en 35 jaar, fiftyfifty mannen en vrouwen, dat is wel grappig.’
Tessel: ‘Het is echt een gevecht om niet te stoer, maar ook niet te meisjesachtig te worden. Maar met Bloesem Blond hebben we ons wel echt laten gaan.’
Do: ‘Roze! Bloemetjes! En toch drinken mannen die ook veel.’

Hebben jullie een geheim ingrediënt?
Do: ‘In veel van ons bier zit tarwemout.’
Tessel: ‘Tot zover het geheim! Haha.’
Do: ‘In witbier zit altijd tarwe, dat maakt het wat zoeter, wij vinden dat heel lekker. En verder veel kruiden dus.’

‘Net heksen boven de pannen zijn we dan, met al die kruiden’

 

Drinken vrouwen liever bier gebrouwen door vrouwen?
Tessel: ‘Op bierfestivals komen veel vrouwen naar ons toe. Ze hebben vertrouwen in ons. Als zo’n wijnmeisje zegt dat ze niet van bier houdt, laten we haar alles proeven en meestal komt ze dan uit op de Tricky Tripel of Donker Wit. Ja, dat is natuurlijk iets heel anders dan zo’n lauw vaasje om twee uur ’s nachts, als je eigenlijk al niet meer wil drinken.’
Do: ‘We krijgen vrouwen over de drempel om überhaupt speciaal bier te proberen.’

Hoe is het om al die festivals af te gaan?
Tessel: ‘’s Zomers is het keihard werken met al die festivals. In Eindhoven heb je er een die tot elf uur ’s avonds duurt. Wij zijn altijd de laatsten die het terrein afgaan, superlangzaam. Dan moeten wij om half één nog naar Amsterdam rijden. Maar het leuke is dat je steeds dezelfde mensen uit het vak tegenkomt. We vragen hen weleens om advies en laatst nog belde een collega om ons te waarschuwen dat er iemand met eenzelfde concept rondliep. We helpen elkaar allemaal.’
Do: ‘Het is een heel chill wereldje.’

Wie bedenkt de biernamen?
Tessel: ‘Do. Die komt daar dan opeens mee. Ik heb alleen Mama Mia bedacht.’
Do: ‘We willen af van het allitereren, we maken het ons te moeilijk.’

Wie verzon de naam en ontwierp het logo?
Tessel: ‘De naam bedachten we samen op 1 januari 2013, toen we een beetje katerig besloten om te gaan brouwen. Iedereen vond ‘Gebrouwen door Vrouwen’ veel te lang en meer een pay-off. Maar wat we verder ook voor korts bedachten, we kwamen er steeds weer op uit. Op een festival in Australië stond die driehoek centraal en een kennis, Claire de Beer, maakte er twee van, omdat we zussen zijn. In sommige landen is het het teken van vruchtbaarheid. Maar mensen zien er van alles in, haha.’

‘Dit is iets heel anders dan zo’n lauw vaasje om twee uur ’s nachts, als je eigenlijk al niet meer wil drinken’

 

Wat is jullie ultieme droom, de wereld veroveren?
Tessel: ‘Ik zou wel graag een brouwerij willen aan het strand, bier met duinwater. Maar dat gaat niet lukken, het is beschermd gebied.’
Do: ‘We willen wel groeien, maar niet ver, het moet leuk blijven. Ons bier is nu ook te koop in China, vet grappig. Vooral Bloesem Blond vinden ze daar heel lekker. Onze droom is om in mei naar China te gaan, om te kijken waar ze het verkopen. Is het wel echt waar!?’
Tessel: ‘Dus Amsterdam en Shanghai, dat is het nu.’
Do: ‘We hebben steeds geen tijd gehad om na te denken. In januari gaan we een plan maken: een brouwerij, een proeflokaal, naar China of naar Duitsland …’

Werken er alleen maar vrouwen bij jullie?
Do: ‘Op ons kantoor wel, maar er melden zich ook alleen vrouwen.’
Tessel: ‘Het zou wel heel tof zijn om ooit een brouwerij te hebben die helemaal wordt gerund door vrouwen. Die bestaat nog niet.’

Experimenteren doen jullie thuis bij Do. Gaat dat altijd goed?
Do: ‘Ik werd een keer ’s nachts wakker van een knal en een watervalgeluid. Toen was dus de gistingsfles ontploft. Er lag vijftien liter bier in mijn woonkamer. Dat was niet zo leuk, maar wel grappig. Het stonk naar de kroeg van gister.’
Tessel: ‘We hebben nu een brouwketel ontdekt waarmee we hier op kantoor zouden kunnen brouwen. Misschien dat we die gaan kopen.’

Maar jullie hebben wel alvast een heftruck aangeschaft!
Do: ‘Ja, die wordt maandag geleverd, heel gaaf.’
Tessel: ‘Onze voorraden bier liggen opgeslagen in West, dus willen we zelf een heftruck kunnen besturen. Daarvoor moet je een heftruckcursus doen. We moesten ons melden om zeven uur ’s ochtends. Als je echt goed was mocht je om twee uur weg. Wij waren om vijf uur thuis, haha.’

Worden jullie weleens dronken van je eigen bier?
Do & Tessel: ‘Of course!’

meer op de homepage

 

En route met Rum-man Ruben.

Mens+drank: modejournalist Bregje Lampe.

Cocaïne in blik. Van Four Loko ga je loco.

Tip: de Ginger Binge.

Cuisine S2/E1: Root Beer Floats 18+

volg ons ook Facebook!

0 Kommentare zu “Gebrouwen door heftruckvrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *