Almanak: Goldberg.

Jacob Goldberg verkaste naar Brits Indië om tropische ziekten te bestrijden en eindigde met een frisdrankfirma. Reist u mee naar India, Dubai en eindig in exotisch Karslruhe.

In het begin van de 20e eeuw pakte Jacob M. Goldberg in Frankfurt am Main zijn biezen en vertrok naar Brits Indië. En met een missie. Want Jacob emigreerde om tropische ziekten als malaria te lijf te gaan met zijn farmaceutische tincturen. Tincturen: een woord dat je niet gauw hoort. Tincturen zijn oplossingen met enkel stoffen uit kruiden en harsen die oplossen in alcohol. Bekend van het prikkende ontsmettingsmiddel jodium. Terug naar India nu, waar Jacob waarschijnlijk klaar was met genezen en op ándere wijze in de weer ging met alcohol. Hij voegde koolzuur toe aan zijn dranken om kant-en-klare dranken te kunnen produceren. Zeelieden van de Britse Royal Navy mixten te de Goldberg limonades met gin. En zeelieden houden van een aardige slok: een aardig fundament dus voor het businessmodel van Jacob.

3x not shaken en 1x stirred

Het assortiment van Goldberg omvat 8 frisdranken en op de website van Goldberg staan recepten hoe ze te verwerken in oogstrelende cocktails. Recepten van verschillende cocktailshakers met een aardige track record. Wij tippen drie cocktails voor u.

1. Spaanse eenvoud

Dat sherry in Spanje niet enkel voorbehouden is aan oude dames las u al eerder – mik het dus vooral ook in een cocktail. Het ( ook nog eens aardig eenvoudig te maken ) recept voor de Sherry Tonic van zesvoudig Germain Flair Bartending Champion en FBA World Pro Tour Champion Anna Knorr van Barschule München klinkt als volgt: schenk 5 cl cream sherry in een longdrinkglas, voeg Goldberg tonic water toe en voeg een gedroogd sinaasappelschijfje toe. Ganz einfach.

2. Aziatisch tintje

De oriëntale interpretatie van de klassiek gin&tonic van Jimmy Barrat die Zuma Bar’s hoofdbarman is in Dubai. Zo maak je zijn Sakura Tonic: in een longdrinkglas met ijs gaan 5 cl gin, 1 uitgeknepen limoenpartje, 4 schijfjes kiwi, 8 eetbare bloemen, afvullen met Goldberg Yuzu tonic. Welke eetbare bloemen Jimmy graag inzet blijft vaag – neemt u liever niet het risico dat deze cocktail uw laatste wordt, laat de bloemen dan vooral in hun vaas staan.

3. Off-piste

Wilt u graag lekker roeren, ga dan voor de cocktail Liquid Rails van Mo Kaba – eigenaar van de Guts & Glory bar. Deze bar vindt u in Karlsruhe en staat in de top tien van Duitse bars. Wellicht leuk voor wanneer u ergens wilt stoppen onderweg op weg naar bijvoorbeeld de wintersport. Hoe gaat u thuis te werk indien u niet gaat skiën: in een mixglas gaan 4 cl Goslings Gold Seal Rum, 1 scheutje chocoladebitter, 2 cl dragonsiroop, 1,5 cl citroensap. Roeren, overschenken in een glas met ijs en afvullen met Goldberg Hibiscus tonic. Garneren met rozemarijn. En jawel: u waant zich linea recta off-piste in Karlsruhe!

meer op de homepage

0 Kommentare zu “Almanak: Goldberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *