All the boys to the yard. 6 filmische milkshakes.

The US of A and The Shake of Milk. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In 1922 werd de milkshake bedacht door Ivar ’Pop’ Coulson, medewerker van de Amerikaanse drugstore chain Walgreens. Hij gooide twee scoops vanille-ijs in wat kan gelden als een uitgeklede variant van de milkshake. Deze nieuwe added sweetness deed het goed in Amerika en was het begin van de milkshake zoals tegenwoordig bekend. Ook op het witte doek en in de muziek doet de milkshake het very sweet. Zes voorbeelden: één voor elk van de Friends hierboven. 

6. De Shake voor Moed


In Back to the Future bevinden we ons in een diner in 1955. Aldaar verzoekt George McFly (Crispin Glover) barman Lou om hem aanstonds een chocolademilkshake te serveren. Shake in kwestie schuift met rasse schreden over de bar in zijn richting, hij neemt een slok en snelt op het tafeltje af waar gezeten is: de juffrouw die McFly wil vragen zijn prom date te zijn. De chocolademilkshake fungeert hier als middel om moed in te drinken. In een out take van de scène is te zien dat de schuivende shake de grijpende hand van de zenuwachtige McFly mist en prompt par terre stort. Milkshake over zijn schoenen. Glasscherven op de vloer.

5. De Leeftijdsverschilshake


In een bar in het NYC van 1979 slaan we gade hoe Woody Allen het 42-jarige karakter Isaac (gespeeld door Allen zelf) zijn 17-jarige vriendin Tracey (Mariel Hemingway) een milkshake laat drinken. Dit is de film Manhattan en dat Allen een dingetje heeft met jongere vriendinnen is iets waar we hier verder maar niet over uitweiden, al is het alleen maar om die arme Mia Farrow te sparen. Hemingway, toen 18 jaar oud, werd voor deze rol genomineerd voor een Oscar. Iets dat zij overigens niet meer wist te evenaren.

4. De Noodlottige Shake


We zitten andermaal in een all American diner met de aanwervende naam Tasty’s Yard wanneer zangeres Kelis binnentreedt. Haar opzwepende bewegingen die vergezeld gaan van het suggestieve bejegenen van een op redelijk terloopse wijze ontvangen milkshake gelegen kers, maakt dat een tevens in het etablissement aanwezige dame de ogen van een jongen bedekt. Aan te nemen is dat het hier de zoon van de dame betreft. Wat volgt zijn een reeks vingers die worden afgelikt en vier uitdagend schaars uitgedoste serveersters die zich aan hun werk onttrekken en een puntige dansact opvoeren in de toch aardig klein behuisde diner. Uiteindelijk treffen we Kelis gelegen op de bar aan. Het noodlot slaat toe wanneer de milkshakemachine een tragisch defect vertoont waardoor naar alle waarschijnlijkheid zowel het personeel als de volledige clientèle worden bemorst met klodders milkshake. De algehele teneur van het nummer Milkshake kan als erotisch worden getypeerd. Voor wie dit nog niet in de smiezen had.

3. De Five Dollar Shake


We treffen Mia Wallace (Uma Thurman) en Vincent Vega (John Travolta) aan in restaurant Jack Rabbit Slim’s dat gedecoreerd is in stijl van – wederom – de jaren vijftig. Voorafgaand aan de scène waarin Wallace en Vega danige cultstatus verwerven door middel van een twist-dansroutine, wordt er op verzoek van eerstgenoemde een milkshake besteld. Het tarief van de milkshake bedraagt vijf dollar. Vincent Vega spreekt zijn verbazing over deze verkoopprijs uit in niet mis te verstane bewoordingen. De milkshake arriveert. Vega mag proeven. ’You can use my straw, I don’t have cooties,’ zegt Wallace waarop Vega vaststelt ’I don’t know if that shake’s worth five dollars but it’s pretty damn good.’ Waarvan akte.

2. De MacShake


In The Founder ontmoeten we traveling salesman Ray Kroc (Michael Keaton), woonachtig in Arlington Heights, Illinois in 1954. Hij verkoopt milkshakemachines van het merk Prince Castle. Wanneer hij te horen krijgt dat een in San Bernardino gelegen drive-in restaurant een ongebruikelijk groot aantal milkshakemachines heeft besteld, besluit Kroc af te reizen om eens te gaan kijken wat er nou eigenlijk loos is daar in zonnig Californië. Hij arriveert bij Mac Donald’s en wat hij ziet is: snelle service en blije mensen. Hij overtuigt de broers Maurice ’Mac’ en Richard ’Dick’ MacDonald hem een franchise van het fastfoodrestaurant uit te laten rollen, dat wordt uiteindelijk een succes en enfin — de rest is history.

1. De Village Shake


Wat tot slot resteert is het nummer Milk Shake van de Village People. Of in dit geval geldt dat het beste voor het laatst bewaard bleef valt zeker te betwisten. Want words cannot describe wat tentoongespreid wordt in deze videoclip.


meer op de homepage

 

Kers op de custardtaart.

Almanak: Orangina.

Op pad in het land van sherry.

0 Kommentare zu “All the boys to the yard. 6 filmische milkshakes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *