Almanak: Jarritos.

Voor wie thuis groen-bruine kruikjes heeft staan om fris in over te gieten. En voor wie dat niet heeft: Jarritos uit Mexico.

Jarritos betreffen aardewerk kruikjes die ingezet werden om dranken koel en vers te houden in het zonnige Mexico. De drank Jarritos, vernoemt naar deze kruiken, begint in 1950 bij Don Francisco ’El Guero’ Hill. Hij komt als eerste met de smaak koffie. Koude koffie met prik welteverstaan. Een andere poging met mandarijnen blijkt succesvoller, evenals de varianten limoen en fruit punch. Vanuit Europees perspectief is vooral de vierde uit deze eerste reeks smaken bijzonder: Jarritos Tamarindo. Een smaak die wij eerder kennen uit de Aziatische keuken of mogelijk als bestanddeel van Worcestersaus (waarmee een Bloody Mary kan worden opgeleukt vermits men zich tot een drupje weet te beperken). De pulp van de vruchten die van de tropische tamarinde-boom komt wordt verwerkt tot een siroop. Deze siroop die als basis voor Jarritos Tamarindo wordt gebruikt is afkomstig uit de regio’s Oaxaca en Guerrero. Laatst genoemde staat komt op het moment van schrijven met een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken – iets om mee te nemen in het geval van een zelf te ondernemen tamarinde-expeditie. Waar veel frisdranken hun prachtige originele flessen vaarwel zeiden, is de Jarritos-fles nog aardig retro. De originele had overigens enkel een algemeen logo. Dit was praktisch gedurende de productie, maar de felle kleuren van de verschillende smaken waren zo onderscheidend dat een opdruk ook niet noodzakelijk was voor de frisliefhebbers in Mexico. In 1988 begon de export naar los Estados Unidos waar Jarritos in de verschillende smaken onder Hispanics een grote hit werd. In 1997 is het zelfs de meest populaire frisdrank onder Latino’s in de Verenigde Staten. Sinds 2013 is Jarritos ook verkrijgbaar in Nederland en schijnt – ¡Qué sorpresa! – ook feestelijk te mixen met tequila. Mogelijk zelfs met een drupje Worcestersaus. 

Smaken De eerste smaken zijn mandarijn, tamarinde, limoen en fruit punch. Inmiddels zijn ook verkrijgbaar: Mexican cola, guave, grapefruit, aardbei, mango, Jamaica (met hibiscusbloemen) en ananas.

0 Kommentare zu “Almanak: Jarritos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *