6x fris en gemaakt in Londen.

De huizenprijzen stijgen er tot astronomische hoogte en het begrip gentrification is er uitgevonden — toch blijkt er nog plek voor lokale productie van frisdranken. Welcome to London.

Als klein team (zie de gezellige Dalston’s groepsfoto boven), als duo of alleen: maak kennis met zes kleine frisdranken afkomstig uit de Britse hoofdstad.


Het Colaatje van Dalston

In 2012 ging chef Duncan O’Brien aan de slag in zijn keuken en na blending and mashing was daar de eerste Dalston’s Cola. De drank werd een succes, O’Brien ging fulltime aan de slag met Dalston’s Cola en zette de Dalston Brew Yard op. De drank, fruitig en licht medicinaal van smaak, wordt daar in een klein productielijntje geproduceerd, gebotteld, ingepakt en bezorgd. In 2016 wordt de nieuwe Brew Yard geopend, waar ook onder andere een Dalston’s hand-mashed lemonade wordt gemaakt en een Cream Soda gemaakt van vanille uit Madagaskar, tonkabonen en geroosterd hooi.

 


De Spice Girls van Shoreditch

Kerstin Robinson and Julia Kessler ontmoetten elkaar in 2005 aan boord van een vliegtuig op weg naar Londen. Tien jaar later werd een lab opgezet in Shoreditch waar werd geëxperimenteerd met het ingrediënt that caught their attention: cayennepeper. Nik and Kix was geboren. Inmiddels zijn er drie smaken (mango-gember, perzik-vanille en komkommer-mint) en in 2016 wonnen Robinson en Kessler de prijs voor best new beverage concept bij de World Beverage Innovation Awards.


De Helende Theeën van Hackney Wick

Jarr Kombucha is gefermenteerde thee vol vitaminen, antioxidanten, enzymen en meer gezonds in een designy apothekersfles. De originele smaak is vrij puntig en valt niet bij iedereen linea recta in de smaak. Dat wist men bij Jarr ook en de kombucha komt daarom ook in de smaken gember en passievrucht. Geschikter voor de kombucha newbies. U bent nieuwsgierig en lust een glaasje recht uit de tap? Op naar Hackney Wick in East London dan, want in Mick’s Garage staat Europa’s eerste kombucha bar.

 


De Vallende Appel van Chessington

Het verhaal van Newton’s appl fizzics begint naar eigen zeggen in 1666, toen Sir Isaac Newton een appel uit de boom zag vallen. Zijn ontdekking van zwaartekracht inspireerde de makers in 2012 tot het maken van een bruisende appeldrank die bestaat enkel uit appelsap en sparkling water. Sir Isaac Newton zou er vast voor zijn gevallen. Net als het appeltje in 1666.

 


De Vierkantswortel van Hackney

Square Root Soda vindt zijn oorsprong in 2012 op een boerenmarkt in Harringay, Londen. De drank viel in de smaak en het tweetal Ed Taylor en Robyn Simms ging aan de slag met meer smaken, allemaal geproduceerd van de oogst van het seizoen. Met behulp van hun tot mobiele bar omgebouwde bakfiets genaamd Elsie werd van markt naar markt gefietst. Na de zomer werd besloten de meest populaire dranken te bottelen en lokaal te gaan verkopen. In 2013 werd in Hackney the Square Root Soda Works opgezet om grotere productie aan te kunnen. In 2015 wonnen Taylor en Simms de BBC Food & Farming Award voor best drinks producer.

 


Het Substituut van Brick Lane

Achter Thør Dry Apple Spritz range zit Alistair Scahill die op zoek was naar een echt alternatief voor alcohol tijdens een avondje uit. Iets dat echt náást de hard stuff kan. ’Being that bit drier with natural ingredients and less sugar the drinks are eminently sessionable so you can stay in the round and swerve the tap water.’ Er zijn drie smaken verkrijgbaar: mint, appel en gember. Thør Drinks begon in 2012 in Barnet, Noord-Londen en produceerde samen met een bedrijf just outside Cambridge. Inmiddels opereert Thør Drinks na een succesvolle crowdfunding-campagne vanuit The Old Truman Brewery aan de gehypte Brick Lane.

meer op de homepage

 

Mens+drank: modejournalist Bregje Lampe.

Afvallen? Dit was het geheim van Juliana!

Tip: de Ginger Binge.

Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

Thuis bij genever-genie Leonard.

 

nóg meer op de homepage

0 Kommentare zu “6x fris en gemaakt in Londen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *