Kers op de custardtaart.

Mr.Beverage zoekt de zon op en wel in Portugal. Eenieder die zich richting Lissabon begeeft, vergrijpt zich vroeg of laat aan de onweerstaanbare custardgebakjes genaamd pastel de nata. Vergrijpt u zich echter vooral ook aan ginjinha, of kortweg ginja.

Ginja is een likeur gemaakt van de ginja; de morel; de zoete kers, en vindt zijn thuis in de bar A Ginjinha in het centrum van sunny Lissabon. Een bar ter grootte van een postzegel waar lieden van alle rangen en standen elkaar al sedert tijden ontmoeten. Een minibar zoals er veel zijn in Lissabon en dus niet veel groter dan de minibar in uw hotelkamer.

Kloosterexperiment

Zoals wel vaker in de wereld van sterke drank, was het een kloosterbroeder die voor het eerst met ginjinha op de proppen kwam. Francisco Espinheira van de Igreja de Santo António (afkomstig uit het Spaanse Galicië) sloeg in een dood uurtje aan het experimenteren en liet ginja’s fermenteren in Portugese brandy en voegde suiker en kaneel toe. A Ginjinha – al sinds het begin in handen van dezelfde familie – was de eerste plek waar ginja te koop werd aangeboden. Menig barretje volgde. De likeur komt hier in kleine glaasjes: met of zonder kers. De ginja wordt doorgaans niet achterover geslagen maar rustiger gedronken als sherry of als Portugal’s bekendste drank: port. Het schijnt dat oude mannen ginja overigens wél behandelen als shot.

A Ginjinha: de oudste postzegelbar waar ginja wordt verkocht. Foto: Advers.
Eigenaar Nuno Gonçalves voor zijn Ginjinha Sem Rival.
Waar men dol op is in Portugal: prachtige tegelwanden en ginja. De glazen staan al voor u klaar bij bar Rubi.

Tripje noordwaarts

Wie ginja liever zonder tussenkomst van glas drinkt begeeft zich noordelijk. Op een uur rijden vanaf Lissabon ligt namelijk Óbidos, waar men de ginja uit chocolade cupjes drinkt. Neem geen overdadige hoeveelheid ginja’s indien u nog terug moet rijden naar Lissabon, want het alcoholpercentage is met 17 tot 20% hoger dan de zoete smaak doet vermoeden. Hoewel dus niet bevorderend voor uw prestaties in het verkeer schijnt ginja wél goed te zijn voor de gezondheid. De inname van zoete kersen vormt bijvoorbeeld een traditionele remedie tegen welvaartsziekte jicht. Ofschoon welvarend zijn al eeuwenlang voor slechts weinig Lisboeta’s is weggelegd — het drinken van ginja is voor iedereen: ongeacht komaf of kredietwaardigheid. En ook ongeacht het uur van de dag, zo blijkt, want bij barretjes als A Ginjiha is altijd volk.

Waar moet dat heen?
Om de hoek van het centraal gelegen Praça do Rossio, aan Praça de São Domingos 8 zit A Ginjinha: daar waar het allemaal begon. Minder prominent in de toeristengids en iets ruimer van opzet is het etablissement Ginjinha Rubi, iets verderop aan Rua Barros Queirós 27. Een ander bekend adres is Ginjinha Sem Rival aan Rua Portas de Santo Antão 7; min of meer tegenover A Ginjinha. Aan de westkant van Praça do Rossio zit onder de trappen bij de Calçada do Carmo Ginjihna do Carmo op nummer 37. Let wel: trap af is makkelijker na het ginja’s tikken dan trap op.
In de volkswijk Alfama zag auteur dezes dames op de kronkelende straatjes ginja verkopen gezeten achter kleine klaptafeltjes met gehaakte kleedjes. Luid ‘ginjinhaaaa!’ roepend als ware het fado. Iets dat mogelijk spoedig tot het verleden zal behoren in dit deel van Lissabon waar gentrificatie zich in rap tempo voltrekt.

Ginjinha do Carmo, in de jaren 30 en nu.

En als kers op de custardtaart tot slot nog een opzwepende luistertip voor bij het likeur drinken:

 

Op pad in het land van sherry.

Cuisine S2/E1: Root Beer Floats 18+

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

En route met Rum-man Ruben.

Hoezee voor de frosé!

0 Kommentare zu “Kers op de custardtaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *