Almanak: Berliner Luft.

Vernoemd naar een kitsche operette en zo pepermunt-fris als de lucht in waarschijnlijk Europa’s groenste hoofdstad: Berliner Luft.

Het grandioze operettelied Berliner Luft of Das ist die Berliner Luft geschreven door Paul Lincke in 1904 op een door Heinrich Bolten-Baeckers geschreven tekst zal vooral een André Rieu-minnend publiek aanspreken. De gelijknamige pepermuntlikeur stamt uit 1922 en werd geproduceerd door de uit Rusland afkomstige familie Schilkin. Berliner Luft was erg populair bij Russische immigranten die toentertijd vluchtten voor de Bolsjewistische revolutie. Zoals voor meer Oost-Duitse ondernemingen gold, werd ook het bedrijf van de familie Schilkin tijdens de DDR-jaren onteigend. Na de Duitse hereniging trad de toen 75-jarige Sergei Schilkin out of retirement om de pepermuntlikeur weer te gaan produceren.

Filharmonisch fris

Dat Berliner Luft een bredere afzetmarkt heeft dan uitsluitend marsmuziek-adepten blijkt uit de brede verkrijgbaarheid bij de talloze Berlijnse nachtwinkels. In deze Späti’s zijn vaak zowel grote flessen Pfeffi van 0,7 liter verkrijgbaar als kleinere heupflessen van 0,11 liter of miniflesjes van 0,02 of 0,04 liter. Voor de ’jonge stedelijke hippe scene-bewuste doelgroep’ (attentie: dit zijn woorden van de firma Schilkin zelf) komt Berliner Luft ook als zogenaamde Mondleuchter in een klein jampotje met schroefdop. Op de achterkant van de grote fles staat – naast een in gotisch schrift uitgeschreven stuk liedtekst van Bolten-Baeckers – Klar und frisch, wie die Berliner Luft eben so ist. Helder en fris, zoals als de Berlijnse lucht is. Met 18% alcohol prachtig om in de zomer ijskoud te drinken in een van de vele parken van die Hauptstadt — bij voorkeur in afwezigheid van een filharmonisch orkest of operettegezelschap.

Smaken Ook verkrijgbaar in tal van akelige smaken zoals ananas-kokos, gestoofde appel en chocolade en in een sterkere versie met 40% alcohol. Als herinnering voor de toerist is Berliner Luft tevens beschikbaar in 0,2 liter Brandenburger Tor- en Fernsehturmflasche — in de vorm dus van Berlijns bekendste landmarks: respectievelijk de Brandenburger Poort en de televisietoren nabij Alexanderplatz. Tot slot nog dit: er is ook dessert dat Berliner Luft heet dat stamt van vóór de tekst van Bolten-Baeckers. Nagerecht in kwestie was naar verluidt een favoriet van Führer Adolf Hitler.

Producent Schilkin GmbH & Co., Berlijn, Duitsland

0 Kommentare zu “Almanak: Berliner Luft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *