Hoezee voor de frosé!

De roze, ijskoude slushy uit je jeugd – maar dan met drank.

Je kunt de frosé bestellen bij Lotti’s, het restaurant van The Hoxton, of aan de bar. Mocht je zelf een blender hebben, hier het recept van The Hoxton: 75 ml rosé, 25 ml jenever, 25 ml grapefruit cordial, 25 ml aardbeien- en jasmijnpuree en gemalen ijs. Foto: The Hoxton Amsterdam

Ik had nog nooit van de frosé gehoord, een porte-manteau van de woorden frozen en rosé – maar dat had je vast al geraden. Ik ben het ook nooit tegengekomen op de borrelkaarten, maar kennelijk is dit zomerse drankje al een jaartje booming in vooroplopende metropolen als New York, Los Angeles en Londen. Nu vind ik frosé nogal truttig klinken. Ik moet dan denken aan gillende vriendinnen die Sex and the City naspelen in de buurtkroeg. En bij rosé denk ik aan babyboomers op De Parade.

Brain freeze

Wijnkenners vinden dat het bevriezen de structuur van de wijn verpest –  no way frosé! Maar mijn vriendin Amber moedigde me aan er één te proberen bij The Hoxton, een designhotel aan de Herengracht in Amsterdam, waar zij werkt. ‘We kwamen het drankje tegen in andere steden en wilden het hier op de kaart zetten. We hebben allerlei recepten uitgeprobeerd en kwamen toen uit bij deze versie: zoet, maar niet te zoet, met een scheutje jenever voor de Nederlandse touch.’ Je krijgt een flink glas, met een parasolletje en een ijsschepje erin. Denk aan de felgekleurde slushy uit je jeugd – maar dan met drank. En pas op: als je al dat ijs te snel opdrinkt, krijg je een brain freeze, net als toen je kind was. De hoeveelheid alcohol in de frosé is geen kinderspel (75 ml rosé en 25 ml jenever), maar dat merk je niet door al het fruit dat erin zit. Het verraderlijke is wel dat je na twee glazen frosé al gezellig tipsy bent. Lekker fris dus – en absoluut niet truttig.

Illustratie: Sharon van der Hagen.

0 Kommentare zu “Hoezee voor de frosé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *