Thuis bij genever-genie Leonard.

Met een zak sinaasappels en een zak ijsklontjes in de armen treffen we Leonard Crijns aan bij zijn voordeur in Amsterdam-West. De medeoprichter van Kever Genever heeft nog even boodschappen gedaan om tijdens het interview te kunnen voorzien in een heuse genever-proeverij. Genever (of jenever, daarover later meer) was de laatste decennia enkel populair bij ouden van dagen en mensen die zich voor het ontbijt al graag benevelen. Gewapend met een handgemaakte oude genever, verpakt in een goed ontworpen en duurzaam blik gaan de vier jonge oprichters van Kever Genever de strijd aan met dit imagoprobleem. “Wat is genever ontzettend lekker en waarom drinkt onze generatie dit niet?”

Leonard, hoe komt iemand als jij erbij om genever te maken en verkopen?
Dat idee is gek genoeg in Zweden geboren. Ik deed daar een Master Ondernemerschap. Na een bezoek aan Nederland bracht ik een kruik genever mee terug naar Zweden. Mijn eveneens Nederlandse studie- en huisgenoot Sebastian en ik vroegen ons bij het drinken van de genever af waarom dit drankje niet populair is bij onze generatie. Hoe kan het dat genever zo lekker is, maar dat geen van onze vrienden het ooit bestelt? We drinken massaal buitenlands gedestilleerd: tequila uit Mexico, gin uit Engeland, whisky uit Schotland. De voorvader van deze dranken is genever. In 1700 was genever Nederlands belangrijkste exportproduct. Overal wilden ze het hebben. Er waren duizenden destilleerderijen. De vraag naar genever was echter zo groot, die konden we als klein land helemaal niet aan. De Engelsen zijn toen zelf een soort genever gaan maken, gin. De kwaliteit van gin was veel minder dan die van genever. Daarom werd het alcoholpercentage omhoog gegooid en allerlei botanicals toegevoegd om de matige smaak te verbloemen. We grijpen tegenwoordig vaker terug op het verleden: vintage meubels, oude horloges, vergeten groenten. Waarom geven we het oudhollandse genever geen tweede kans?

Er zijn vast meer mensen die deze vraag stelden, maar die slaan niet allemaal aan het destilleren. Hoe ontwikkelt een borrel aan de keukentafel zich tot het runnen van een eigen genevermerk?
‘Dat doen we gewoon even’ was onze gedachtegang. Wij krijgen onze generatie, de generaties X en Y aan de genever. We laten ze proeven hoe lekker genever is. Maar toen we ons verdiepten in de geschiedenis en het procedé van het maken van genever kwamen we erachter dat het fucking lastig is. Om genever te maken heb je een serieuze destilleerkolom ter waarde van €50.000 nodig. Je kunt het niet gewoon in je schuurtje stoken, zoals de Amerikanen doen met moonshine. Hier hadden we kunnen afhaken, maar we waren nu zo ver met ons idee en zo enthousiast over het product, dat we wel moesten doorpakken. We deden onderzoek naar destilleertechnieken en recepturen en kwamen erachter dat er maar vijf mensen in Nederland zijn die nog op de ouderwetse manier genever destilleren. We zochten contact met één van hen. Arthur was heel blij met onze nieuwsgierigheid naar zijn vak. Zijn eigen kinderen tonen,  zoals het grootste gedeelte van onze generatie, weinig interesse in destilleren. We zijn bij Arthur in de leer gegaan en hebben van onze spaarcenten twintig recepturen gemaakt. Dat was bizar leuk om te doen. Met z’n vieren zaten we bij Arthur aan een tafel vol met ingrediënten. Kardemom, koriander, toncabonen, gentiaanwortel, de jeneverbes. Je gaat dan echt op onderzoek uit. Het komt neer op heel veel proeven. Onder Arthur’s toezicht zijn we vervolgens gaan destilleren. Inmiddels zijn we behoorlijk bedreven, maar hij geeft ons nog steeds wel eens op onze sodemieter als we eens niet goed opletten.

Even terug naar dat proeven, hoe vaak waren jullie bezopen in deze fase?
Dat valt reuze mee, je spuugt veel uit. De verleiding is natuurlijk groot om veel te drinken. We maken tenslotte een heel erg lekker product. En we houden best van een glaasje. Daarom hebben we meteen in het begin van ons ondernemerschap afgesproken om doordeweeks niet te drinken. Daar houden we ons redelijk aan, ja. Het scheelt misschien dat we er nog een baan naast hebben, een werkgever die ons nuchter en fris op kantoor verwacht. Bij Kever Genever houd ik me onder andere bezig met pers, met de website en promotie. Gistermiddag stond ik nog in The Maker Store in de Hallen hier in Amsterdam, met een mobiele bar in de vorm van ons blik. Onze genever is daar te koop, ik laat de klanten alvast proeven hoe het smaakt, hoe lekker het is. Dat vind ik super leuk om te doen. Sebastian organiseert de export. Hij weet alles van accijnzen en invoerrechten, vindt dat heel spannend. Benedict doet de boekhouding, het zal jullie niet verbazen dat hij Duits is, hij is zeer pünktlich. Vanochtend stuurde hij me nog een analyse van de verkoopcijfers, voorzien van staafdiagrammen en alles. Heerlijk. Ruben is verantwoordelijk voor de Amsterdamse horeca. Hij gaat na zijn werk nog even met een paar blikken op de fiets langs bars. “Kennen jullie dit al? Nee? Nou dan gaan we even proeven.” Zo hebben we alle vier onze eigen taken binnen Kever Genever.’

‘We hebben meteen in het begin van ons ondernemerschap afgesproken om doordeweeks niet te drinken. Daar houden we ons redelijk aan, ja. Het scheelt misschien dat we er nog een baan naast hebben, een werkgever die ons nuchter en fris op kantoor verwacht’

 

Hoe zit het eigenlijk met het woord genever, hoort dat met een G of een J te beginnen?
‘Het mag allebei. Wij hebben heel bewust voor de spelling met een G gekozen omdat dit aangeeft dat het oude genever, met een hoger percentage moutwijn, betreft. Na de eerste wereldoorlog was er geen graan meer verkrijgbaar. Toen is men met andere grondstoffen, melasse, aardappel, suikerbiet, alcohol gaan maken. Als je daarmee stookt krijg je jonge jenever, met een J dus. Qua smaakbeleving vinden wij dat minder interessant. Met die G geven wij aan dat we een kwaliteitsproduct maken. De Kever voegden we toe omdat we een diertje zochten dat ons kon ondersteunen als mascotte. Het moest ook voor buitenlanders uit te spreken zijn. Kiever Djeniever klinkt het nu.’

Inmiddels hebben we onze eerste borrel achter de kiezen. De tweede ronde, een flinke scheut uit een andere badge, wordt ingeschonken. Drink je nog wel eens iets anders dan genever?
‘Ik ben een bier- en wijnliefhebber dus dat drink ik ook graag. Maar sinds Kever Genever drink ik wel meer gedestilleerd. Ik vind het leuk om te onderzoeken welke mooie dranken er worden gemaakt. Vroeger bestelde ik gewoon een whiskytje, dronk mijn glas leeg, prima. Nu kies ik een mooie whisky en proef ik echt. Ik vind het ook niet erg om wat meer te betalen voor een drankje als ik weet dat er ambacht achter zit. Onze genever is met €29 per blik misschien niet goedkoop, maar het is handgemaakt met de beste ingrediënten. Wij zijn heel erg overtuigd van de kwaliteit van ons product. De moutwijn stoken we zelf. Veel j/genever bestaat voor slechts vijf procent uit moutwijn, onze genever voor 22 procent. Dat maakt onze genever duurder, maar ook veel lekkerder. Enfin – we moeten maar eens beginnen met proeven nietwaar?’

Twee borrels maakt nog geen proeverij, zoveel is duidelijk. Leonard verdwijnt achter de houten thuisbar, waar hij allerlei flessen en ingrediënten tevoorschijn haalt. Kever Genever laat zich namelijk ook moeiteloos mixen in cocktails.

Welke gebeurtenis in het bestaan van Kever Genever is het meest memorabel? 
‘Vorig jaar wonnen we een zilveren medaille in de International Wine & Spirit Competition, een hele belangrijke prijs in onze business. Dat was wel echt heel erg vet. We meldden ons aan voor deze wedstrijd en stuurden een doos blikken op naar Londen. Toen was het 
met klotsende oksels wachten terwijl driehonderd geblinddoekte testers onze genever proefden. Dat deze jury over ons product zegt dat het top notch is, maakt ons wel trots  ja.’

Moeten we het nog even over het blik hebben?
‘De meeste dranken zitten in glazen flessen. Vroeger zat genever nog wel in een stenen kruik, om de drank te beschermen tegen zonlicht. Wij vinden een kruik wel vet, maar het is niet echt van deze tijd. Vanuit duurzaam oogpunt wilden we graag een rechthoekig blik, dat neemt veel minder ruimte in beslag in een doos dan een ronde fles. Ons blik is bovendien voor 90 procent recyclebaar, dat is een hoger percentage dan bij glas. Wij zijn het eerste merk dat zijn drank in blik verpakt, daardoor vallen we wel op. De oudere generatie vindt het nog wel lastig. “Lekker spul, maar wel een lelijk blik.” Dat vinden wij niet erg, wij mikken ook niet op hen. Mijn moeder bijvoorbeeld, zij mag best een blik kopen, maar behoort niet tot de doelgroep.’      

‘Wij zijn het eerste merk dat zijn drank in blik verpakt, daardoor vallen we wel op. De oudere generatie vindt het nog wel lastig. “Lekker spul, maar wel een lelijk blik”.’

 

Je runt Kever Genever met z’n vieren, praten jullie nog wel eens ergens anders over dan over Kever Genever?
‘We praten veel over genever. En over genever. Maar soms praten we ook bewust niet over genever. Laatst hadden we hier thuis een etentje, onze vriendinnen waren er ook bij. Sebastian begon over iets met betrekking tot Kever Genever, toen heb ik hem even de mond gesnoerd. We moeten daar alert op blijven. We gaan ook nog met elkaar op wintersport, dan mag het ook niet de hele tijd over Kever Genever gaan. In eerste instantie zijn we vrienden, de vriendschap gaat voor. Natuurlijk zijn we het zakelijk niet altijd met elkaar eens. Daarom zetten we één keer per jaar onze strategie uit, en houden ons daar aan. Zo ontstaan er geen conflicten en kunnen we carte blanche ondernemen zonder onze vriendschap op het spel te zetten.’

Hoe gaat het met Kever Genever in je toekomstdromen?
‘Het gaat eigenlijk al heel erg goed met Kever Genever! We groeien, bartenders schenken ons graag. Laatst was ik in een bar in Maastricht, zie ik daar zomaar Kever Genever op de kaart staan. Ruben had datzelfde in de lokale kroeg van een of ander gat. Dat is toch wel echt vet om te zien. Ons product is te koop bij X Bank, Hutspot, The Maker Store; hele toffe winkels met mooie designspullen. Daar zijn we echt heel erg blij mee. Maar als ik even hardop droom, dan zou ik best een eigen Kever Genever bar willen. Met een eigen destilleerketel. Zodat we iedereen kunnen laten proeven hoe lekker onze genever is, puur of in een cocktail. Dat is wel een hele dure grap, zo’n eigen bar. Nee voorlopig zijn we tevreden zoals het gaat.’ —

kevergenever.com

interview Maaike Groeneveld
fotografie Rob Giesendorf

En of er gedronken werd bij het interview? Jazeker!

 

Gebrouwen door heftruckvrouwen.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

Afvallen? Dit was het geheim van Juliana!

Tip: de Ginger Binge.

0 Kommentare zu “Thuis bij genever-genie Leonard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *