Yoko Ono dwingt naamswijziging frisdrankmerk af.

Een smaak genaamd Strawberry Fields Forever hebben ze niet, maar wel een reeks andere vrolijke Poolse limonades. En dus Yoko Ono op hun nek.

Imagine there’s no lemonade. It’s easy if you try. Iets als dit dacht men geheid te horen in Polen, want daar werd het project John Lemon gestart in 2012. Met in hun kielzog kleine familiebedrijven als leverancier van ecologische vruchten en groenten. Het begon met Yerbata, een matedrank die ook verkrijgbaar is met granaatappelsap. Deze licht bruisende dranken stimuleren met 24mg cafeïne op 100 ml zoals koffie dat doet, maar het opwekkend effect strekt langduriger. Tot zo ver alles pais en vree.

O No: Yoko!

Want John Lennon’s weduwe Yoko Ono was minder blij met de naam die duidelijk een take on John Lennon is. Ze dreigde niet enkel de Poolse producent Orsculak met juridische stappen, maar wou ook alle Europese distributeurs aanklagen. Ono’s Nederlandse advocaat Joris van Manen van het kantoor Hoyng Rokh Monegier stelde dat John Lemon inbeuk maakt op de merkrechten en de personality rights van Ono’s grote liefde. De Polen probeerden nog in te brengen dat het nooit de bedoeling was om mee te liften op het succes van de bekende Beatle, echter toen advocaat Van Manen stuitte op oud promotiemateriaal waarin de slogan Let it be stond geschreven onder een plaatje van een citroen met een brilletje werd dit argument nog zwakker dan het in eerste instantie al was. Zo zagen de Poolse ondernemers ook in en de naam is sinds september 2017 veranderd in On Lemon. Fittie met Yoko: dat wil je niet.

Czarna porzeczka en andere tongbrekers

En dan is hier het moment om het Pools vocabulaire verder uit te breiden en wel met de limonades. In 2013 verscheen de eerste. Rabarbar met jawel: rabarbersmaak. Later volgden Pigwa (kweepeer), Gruszka (peer), Czarna porzeczka (zwarte bes), Limonka (limoen) en ´Sliwka (pruim). En een kola is er ook. Tevens in het assortiment: Matchbata. Limo op basis van appel-, citroen- en limoensap en met matchathee. Matchbata is een samentrekking van matcha en herbata; het Poolse woord voor thee. Allemaal 100% natuur en allemaal bedacht en geproduceerd in Polen. Alles zonder conserveringsmiddelen en alles zonder gluten. You may say I’m a dreamer — but I’m not the only one.

Limonadesmaken Kweepeer, Cola, Limoen, Peer, Pruim, Rabarber, Zwarte bes.

Ook van On Lemon Yerbata (matedrank) en Matchbata (groenetheedrank).

0 Kommentare zu “Yoko Ono dwingt naamswijziging frisdrankmerk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *