Michelada: het Mexicaanse Sneeuwwitje.

De meesten onder ons hebben het fenomeen biercocktail na wat onvermijdelijke Sneeuwwitje-experimenten in de puberteit achter zich gelaten. Maar gooi al uw hockeyfeest-associaties onmiddellijk overboord, want de uit Mexico overgevlogen Michelada (hoofdbestanddeel: bier) is volgens ingewijden ‘de nieuwe Aperol Spritz’.

Het tot voor kort alleen bij backpackers met een Mexicaanse stempel in hun paspoort bekende brouwsel begint met frisse ingrediënten: ijskoud Mexicaans bier gemengd met limoensap. Maar dan komt het zware geschut uit de kast: pepertjes, tomatensap en liefst een zo royaal mogelijke greep uit uw sauzenassortiment. Het recept verschilt per Mexicaanse regio, maar de meest voorkomende melange bestaat uit tabasco, worcestersaus, sojasaus en – jawel – Maggi. Tot slot nog een likje zout langs de rand van het glas om het af te maken.

Zoek de sausbier-specialist

Voorlopig heb je in Nederland de meeste kans op een menukaart-met-Michelada in Amsterdam, waar elke week wel een nieuwe burrito- en/of tacotent (niet zelden met een ludieke Pablo Escobar-referentie in de naam) lijkt te openen. Sausbier-specialist nummer één is momenteel taqueria Coba in Amsterdam-Noord.

De Michelada wordt vooral bejubeld vanwege de smaakexplosie die elke slok in je mond veroorzaakt, maar heeft nog een verborgen talent. Mexicanen slaan bij wijze van ontbijt graag een glas achterover, aangezien het – net als de ook met tomaat, zout en alcohol gevulde Bloody Mary – een uitstekend anti-katermiddel schijnt te zijn.

Illustratie: Sharon van der Hagen.

Nathalie Wouters is modejournalist en werkt als features editor bij Vogue Nederland.

0 Kommentare zu “Michelada: het Mexicaanse Sneeuwwitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *