Product placement met C-O-C-K.

Wat begon met een Ikea-bankstel in het decor van Zeg 'ns Aaa is tegenwoordig business as usual: sluikreclame.

Een treffend vroeg voorbeeld van product placement in Nederland is de bank in de VARA-serie Zeg ‘ns Aaa. Halverwege de jaren tachtig maakte de bloemetjesbank in de huiskamer van huisarts Lydie van der Ploeg plaats voor een exemplaar dat verdacht veel leek op de bank op de Ikea-catalogus van 1986. Sluikreclame is tegenwoordig taboe bij de publieke omroep. Bij commerciële zenders is het echter nog steeds schering en inslag. In Goede Tijden, Slechte Tijden at men in de jaren negentig te pas en te onpas Doritos-tortillachips en meer recent verwerkten de karakters navrant overspel, tragisch verlies en ander meeslepend soapleed met handig handzame zuivelzakjes van Breaker. Echter het meest in het oog sprong de politieserie Baantjer met alomtegenwoordig: Compaq-computers, Madza’s, Volkswagens en Neurofen-pijnstillers. En een reeks gesponsorde beverages!

Dr. Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer) en huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen) gezeten op de product placement sofa in de aflevering Heerlijk Avondje uit 1987.

Want wie ooit een moordonderzoek van Juriaan de Cock en ondergeschikten volgde viel op: er werden op dat politiebureau behoorlijke hoeveelheden Yakult weggewerkt. Auteur dezes kan het Japanse probiotische zuiveldrankje zelf niet meer los zien van recherchewerk. Maar niet enkel Yakult behoorde tot de favoriete dranken op de set van Baantjer.

Zie onderstaand overzichtje met screencaps van aflevering 9 uit seizoen 7 van Baantjer: de aflevering De Cock en de Moord op de tuin die zich afspeelt op een volkstuinencomplex. De dooie wordt gespeeld door Eric Corton en – spoiler! – hij bleek vergiftigd met een niet gesponsorde worst. Attentie: dit zijn dus enkel de gesponsorde dranken en het betreft hier slechts één aflevering.

1 Op de tuin. Prins haalt niet gesponsorde koffiemelk uit de niet gesponsorde ijskast van de verdachte schoonmoeder van het slachtoffer gespeeld door Beppie Melissen. Aldaar naast wat later blijkt te zijn de niet gesponsorde vergiftigde worst: twee flessen Floreyn jenever.
2 Op het bureau. Prins vraagt Keijzer of zij weet of Vledder een nieuwe vriendin heeft. Keijzer weet het niet, hij had enkel een vermoeden. Hij draait zich om en slaat achterover: één flesje Yakult.
3 Naar alle waarschijnlijk 16u00. Het lijkt een lange avond te worden dus worden in de hal van het politiebureau gedronken: twee koppen Cup-a-Soup.
4 Even naar het café van Lowietje met op de bar een schaaltje merkloze leverworst. De Cock drinkt niet gesponsorde cognac. Vledder heeft op de bar voor zich staan: één glas Warsteiner. 

 

0 Kommentare zu “Product placement met C-O-C-K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *