Almanak: Kickapoo Joy Juice.

In 1965 kwam een in strips verschenen fictieve obscure elixer tot leven in de vorm van een vrolijke citrusfrisdrank.

Kickapoo Joy Juice werd als licht koolzuurhoudende frisdrank op de Amerikaanse markt geïntroduceerd in 1965. Echter de drank bestond al in de satirische comic Li’l Abner van Al Capp die van augustus 1934 tot november 1977 liep. De strip rond protagonist Li’l Abner Yokum speelde zich nadrukkelijk af in het zuiden van de Verenigde Staten, iets dat destijds nieuw was. Kickapoo Joy Juice werd in de strip gebrouwen door het illustere duo Lonesome Polecat en Hairless Joe en is daar alcoholhoudend. De ingrediënten voor de in een grote ton gebrouwen moonshine (zelfgemaakte sterke drank) wisselden en wanneer een batch extra body nodig was, werd niet teruggedeinsd voor additieven als letterlijke bodies als elanden of grizzlyberen of kerosine, hoefijzers en aambeelden. Ter indicatie van de slagkracht van de elixer: de drank is ook in staat haar, verf en tatoeages te verwijderen en lijkt in dat opzicht meer op iets uit het assortiment van HG of – zo u wilt – GHB dan op frisdrank. Quite the drink dus. De echt verkrijgbare Kickapoo Joy Juice die sinds 1965 wordt geproduceerd in Atlanta heeft naar alle waarschijnlijk minder corrosieve eigenschappen en kan veilig worden gedronken. In een interview uit 1965 met de Gadsden Times (een dagblad uit de voor auteur dezes ook onbekende stad Gadsden in Noordoost-Alabama) zegt pop bottler Dudley C. Ruttenberg dan ook over zijn drank ’as any fool can plainly see, we’ve civilized Kickapoo Joy Juice for ’hooman’ consumption’. Buiten de VS wordt Kickapoo veel verkocht in Aziatische landen als Bangladesh, Cambodja, Thailand, Vietnam, Maleisië en Singapore. In de twee laatst genoemde landen is het zelfs de nummer 1 citrusfrisdrank. Op de blikjes staan nog altijd karakters uit Li’l Abner afgebeeld.

Ter indicatie van de slagkracht van de elixer: de drank is ook in staat haar, verf en tatoeages te verwijderen en lijkt in dat opzicht meer op iets uit het assortiment van HG of – zo u wilt – GHB dan op frisdrank

 

Smaken Kickapoo Joy Juice (citrussmaak). In 2014 werden drie nieuwe smaken geïntroduceerd: rode Fruit Shine (met de smaak van sangria), blauwe Malibu (met de smaak van Piña Colada) en oranje Fuzzy Navel (met de smaak van perzik). Suikervrije varianten bestaan niet. Ruttenberg vond dat frisdrank een lift zouden moeten geven en zei in 1965 al ’dietetic drinks are like showering with your socks on’.

Producent Monarch Beverage Company, Atlanta, Georgia, Verenigde Staten

0 Kommentare zu “Almanak: Kickapoo Joy Juice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *