Almanak: Orangina.

Een Spaanse uitvinder, een start in Algerije maar sinds jaar en dag toch echt verbonden met la douce France. Even schudden voor gebruik.

We schrijven het jaar 1935. De Spaanse uitvinder Dr. Augustin Trigo Mirallès introduceert Naranjina op een beurs in Marseille. De gepresenteerde frisdrank is gemaakt van een mix van citrussap (voornamelijk sinaasappel, maar ook citroen, mandarijn en grapefruit), suiker en sodawater. Een figuur genaamd Léon Beton komt op de proppen en koopt concept en recept van de frisdrank met pulp met het streven de Europese markt te bestormen. De drank heet vanaf nu Orangina. Wat breekt echter aan: Wereldoorlog II. Door alle consternatie die zo’n oorlog met zich meebrengt, komt de drank voor het eerst op de markt in wat toen Frans Algerije was. Zoon Jean-Claude neemt het bedrijf over in 1947 en introduceert het karakteristieke 25cl-flesje in 1951. In deze periode wordt ook een nieuwe markt gevonden in de talloze Algerijnse en Franse cafés. Want waarom Orangina niet in bars aanbieden in plaats van enkel bij de kruidenier? In 1962 wordt de productie als gevolg van de onafhankelijkheid van Algerije overgeheveld naar Marseille. In 1978 wordt Orangina voor het eerst buiten Frankrijk en de Franse koloniën verkocht. Het eerste land waar Orangina, in eerste instantie onder de naam Orelia, verkocht wordt is de Verenigde Staten.

Schudden voor de smaak

In de reclame voor Orangina wordt vanaf 1972 ingezet op het principe van de shaking motion. Tot op de dag van vandaag blijft de oproep tot schudden voor gebruik heilig, want het vruchtvlees dient mooi rond te zweven in het bolle flesje. Ook mooi: de Frans-Braziliaanse band Kaoma dankt hun grote internationale doorbraak aan Orangina, wanneer hun nummer Lambada in 1989 in de Orangina-reclame te horen is. Van Lambada werden wereldwijd 5 miljoen platen verkocht en in de videoclip is het jongetje (mag hij nou wél of niét met het meisje dansen?) met een flesje Orangina te zien.

Smaken Orginal met sinaasappel, citroen, mandarijn, grapefruit, Tropical met de extra ingrediënten mango, ananas, passievrucht en appel, Red Orange met bloedsinaasappel en een iets van Orangina Original afwijkende samenstelling en een Light zonder suiker.

Producent Orangina Suntory France

 

meer op de homepage

mr.b cuisine nº 4: Blue Monday.

Almanak: Seicha Matcha.

Goed voor elk. Hoogtepunten uit de Nederlandse zuivelcampagne.

0 Kommentare zu “Almanak: Orangina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *