They heard it through the grapevine: vijf celebs met wijnengagement.

Menig ster verbindt zijn of haar naam of gezicht aan een eigen vloeibaar product. George Clooney verkocht onlangs zijn high-end tequila brand Casamigos en verbond zijn naam aan what else dan de Nespresso-koffiecupjes. Donald Trump kwam met vodka, Marlyn Manson met absinth, Avril Lavigne met haar (niet drinkbare) sk8terboi-parfums. De uiteindelijke mate van betrokkenheid bij deze producten is vaak minimaal. Dat geldt niét voor deze vijf Wine Celebs. Zij gaven zowel hun naam als hun engagement aan de wijn.

5

New Life in de Algarve: Cliff Richard

Congratulations and CelebrationsVolgens de Britse tabloid The Sun was de Portugese wijngaard dé plek waar Sir Cliff Richard zich terugtrok toen hij werd beschuldigd van kindermisbruik. Op zijn landgoed Quinta do Moinho in de Algarve zit Sir Cliff niet louter in de zon om zijn wijnen soldaat te maken. ”When in Portugal he is often seen getting his hands dirty in the vineyard or indeed his feet dirty in the winery, cleaning the fermentation vats,” zo valt te lezen op de website van het wijngoed. In een interview met The Guardian vertelt Sir Cliff over hoe hij hoopte de lokale wijnindustrie een impuls te kunnen geven. When we first began growing, one wine book said of the Algarve: “It bottles headaches for tourists.” So I called our wine Vida Nova, “new life”, because it brought new life to the farm and I hoped that, if the wine was successful, it would bring new life to the local wine industry. It seems to have worked: there are now two or three wineries here.” Verbazend genoeg wil Sir Cliff van zijn Portugese onderkomen af. En dat valt nog niet mee. De vraagprijs van £ 8 miljoen zakte volgens The Sun al naar £ 4,6 miljoen. Daarvoor krijgt de koper de wijngaard inclusief 11 slaapkamers en 6 badkamers. Exclusief Living Doll.


4

Tegenwoordig verslaafd aan druiven: Drew Barrymore

Het kindsterretje dat op negenjarige leeftijd begon met roken, op haar elfde begon met het drinken van alcohol en op haar dertiende voor het eerst cocaïne snoof zit thans in de wijn. Want Drew Barrymore heeft passie voor wijn en passie voor de druiven waarvan haar self-titled wijnen in Monterey, Californië worden gemaakt. Samen met wijnmaker Kris Kato van Carmel Road werden drie wijnen gecreëerd: Barrymore Drew’s Blend Pinot Noir, Barrymore Rosé of Pinot Noir en Barrymore Pinot Grigio. En volgens Kato is Barrymore veel nadrukkelijker betrokken bij het tot stand komen van deze wijnen dan de mensen verwachten. In een interview met Fortune zegt Barrymore ”I hate name slapping, I won’t do it I was apprehensive to put my name on it. I think if you can talk about the journey and you are educated, invested and involved, you can gauge who really is there.” Dat u het weet.


3

Director’s Cut: Francis Ford Coppola

Apocalypse Now– en Godfather-trilogie-regisseur Francis Ford Coppola is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van de Wine Celeb. En het maken van wijn is al generaties lang traditie in de familie Coppola. Coppola’s grootvader maakte bijvoorbeeld wijn in de kelder van zijn New Yorkse appartement. Om San Francisco af en toe achter zich te kunnen laten kochten Francis en Eleanor Coppola vijfendertig jaar geleden een klein huis in de Napa Valley. Een plek die dus gebruikt kon worden als weekend retreat en waar a little homemade wine kon worden gemaakt. Inmiddels verkopen de regisseur en zijn vrouw een reeks wijnen met filmgerelateerde namen als ’Director’s Cut’ en ’Director’s Great Movies’ en exemplaren vernoemd naar zijn vrouw Eleanor en dochter Sofia.


2

Royale inname: Gerard Depardieu

Gerard Depardieu drinkt niet minder dan het mensonterende aantal van 14 flessen wijn per dag, zo werd opgetekend in de Daily Mail. Dronken wordt hij echter niet meer, ondanks zijn royale inname. Praktisch dus om de wijnproductie in eigen beheer te hebben. En vignobles heeft de man: op diverse locaties in Frankrijk, op Sicilië, in Spanje, Marokko, Algerije, Argentinië en de Verenigde Staten. Zijn wijngaard in de Medoc is bron van tumult. Grootverbruiker Depardieu dreigde alles te verkopen en te verkassen naar Rusland, werd er eerder ooit van beschuldigd land af te hebben genomen van zielige armetierige Franse wijnboeren en zo nog meer. Zijn reputatie als bon vivant en wijn-adept werd extra kracht bijgezet in 2011: in de film Grenouille d’hiver speelde hij een wijnproducent genaamd Benjamin.


1

Englishman in Tuscany: Sting

En dan is er nog Sting die, samen met zijn vrouw Trudy, in 1997 het verwaarloosde landgoed Il Palacio in Toscane kocht als vakantieverblijf. De villa werd gerestaureerd, de bruine rijlaarzen werden aangetrokken en een trits specialisten werd aangetrokken om de olijfboomgaarden en de Tuscan vineyards te laten herleven. De eerste wijnen waren rood, in 2013 volgden een rosé en een witte wijn. En jawel: er is een wijn die Message in a bottle heet. Leest u vooral ook het verheffende interview dat People had met Sting en Trudy: “Just before this interview we just had lunch with all of our six children and their children,” Sting says. “For me that is wealth; a sign of real wealth; it is not about money; it is about relationships and all of those happy people eating, the kids laughing and running around. That is life, as they say in Italy: ‘La Bella Vita.’” Voor wie nog een reis naar Italië in het verschiet heeft en verlegen zit om activiteiten: in het winkeltje van landgoed Il Palacio worden de wijnen verkocht. Hier ook te koop: cd’s van Sting en een yogadans-dvd van Trudy. 

Cuisine S2/E1: Root Beer Floats 18+

Das war einmal. De terugkeer van Ossi-Cola in Duitsland.

Tour met ons mee op Amsterdam Cocktail Week!

Het duistere begin van Fanta.

0 Kommentare zu “They heard it through the grapevine: vijf celebs met wijnengagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *