Almanak: Rivella.

Hoe een Zwitsers drankje toch nog heel Nederlands werd.

Weinig frisdranken waarover zoveel wilde verhalen de ronde doen als over Rivella. Er zijn uiteenlopende verklaringen voor de kruidige smaak van het drankje: van de vleesresten waaruit het gedestilleerd zou worden, via Zwitserse alpenkruiden, tot de stiekeme zuivelgehaltes die het zou bevatten. En inderdaad; de waarheid is niet precies smakelijk.

Rivelazione!

Rivella is een frisdrank uit Zwitserland die wordt gemaakt van melkwei. Dit is de vloeistof die overblijft als melk wordt gestremd, bijvoorbeeld bij de productie van kaas. De vaste bestanddelen, de wrongel (ja, de wrongel), gaan de kaas vormen – de wei wordt afgetapt, heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. En hiervan begon genie Robert Barth in 1952 Rivella te maken. Hij noemde het naar het Italiaanse woord voor ‘openbaring’: rivelazione. Nogmaals: de man was een genie. Vanwege de melkwei bevat Rivella ingrediënten die je niet snel in je fresh beverage verwacht, zoals lactose, melkzuur en mineralen. Het wordt gezien als de nationale drank van Zwitserland, maar, saillant detail: de variant die wij kennen als de standaard Rivella (met blauw etiket) maakte zijn primeur in Nederland. In 1958 werd deze drank hier gelanceerd als een van de eerste light frisdranken die verkrijgbaar was. Pas een jaar later zag deze variant het levenslicht in Zwitserland, waar ze van oudsher Rivella met een rood etiket drinken.

Beetje vreemd, maar wel lekker

Nederland blijft tot de dag van vandaag de grootste buitenlandse afnemer van Rivella. In de jaren ’90 won het aan bekendheid door de op zoveel zaken toepasbare slogan ‘Beetje vreemd, maar wel lekker’. Inmiddels is het merk geëvolueerd naar ‘Naturel is wel zo lekker’. Of we daaruit kunnen concluderen dat wat vroeger vreemd was, tegenwoordig naturel genoemd mag worden, laat ik graag aan de lezer. Nederland is nog steeds het enige land waar de Rivella anders wordt gemaakt dan in andere landen waar het wordt geschonken, namelijk met een concentraat van de oorspronkelijke Rivella.

Varianten Red, de klassieker in Zwitserland, Blue, light, de Nederlandse ‘variant’, Green, met groene thee extract, Yellow, plantaardige variant, Peach, Rhubarb, Cranberry (wederom een Nederlandse variant, sinds 2015)

Producent Rivella AG, Rothrist, Zwitserland

0 Kommentare zu “Almanak: Rivella.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *