Almanak: Passiona.

Wat te doen met een uitzinnig restant passievruchten? Verwerk ze tot drank en stuur ze naar een invloedrijke gouverneursvrouw!

Zo dacht ook dairy farmer Spencer Cottee in the early Australian twenties. Op zijn erf in Lismore, New South Wales, Australië groeiden de passievruchten als kool of bamboe — afijn snel in ieder geval. Cottee, duurzaam als hij was, hield niet van verspilling en maakte siroop van de passion fruit overabundance. Hij ging siroopproductie promoten bij andere boeren, verkocht de siropen aan bars en stuurde monsters naar het Government House en het Amerikaanse consulaat. Aanvankelijk verkocht Cottee voornamelijk in de omstreken van Lismore en het noorden van New South Wales en werkte voor de koolzuurhoudende variant samen met een lokale bottelaar. In 1926 zette Cottee een eind zuidelijker een productielijn op en wel in het mondainere Sydney. In deze tijd dronk de vrouw van gouverneur van New South Wales Passiona en was er weg van. Cottee maakte gebruik van de Passiona-liefde van Lady de Chair en quote haar in 1927 in een advertentie. En Lady de Chair was niet mals in haar aanprijzingen. Zij verklaart over Passiona:quite the best basis for Fruit Cup, and soft drinks, generally, that I have ever bought” daar wordt nog aan toegevoegd The flavour is fresh with the pungency of pure passion fruit..You’ll say you have never tasted anything so pleasing in your life.’ Laatste zin is vermoedelijk van Cottee zelf, niet vies van het creëren van een niet aflatende halleluja-stemming rondom zijn drank. Eerder claimde hij namelijk al over Passiona:Made from passionfruit grown locally….fruit eating – and may I add fruit drinking – is a necessity, not a luxury, and that it is the only certain way of staying the rapidly increasing plague of cancer…’ Terug naar de advertentie, want daar wordt ook uitgelegd hoe Passiona dient te worden uitgesproken. Voor u die tot op heden Pas-sie-joo-na dacht te lezen: u had het mis. Pesj-ona is het Spencer Cottee het graag hoorde. 

Producent Schweppes Australia, voorheen Cottee’s

0 Kommentare zu “Almanak: Passiona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *